Зелень на підвіконні взимку для початківців садівників

Після закінчення дачного сезону багато городників не можуть зупинитися в посадках, і взимку вирощують зелень на підвіконні. Її не так виходить багато, як в городі, але вона все ж таки своя, і вже точно без хімії. А хто не пробував нічого вирощувати, як їм бути? Давайте обговоримо, яку зелень на підвіконні взимку для початківців городників найлегше виростити, і що з городніх культур найбільш підходить для такого вирощування з метою отримання вітамінних добавок в зимовий раціон.

Як виростити зелень на підвіконні взимку: інструкція для початківців

Найлегше виростити мікрозелень з хрестоцвітих культур

Щоб виростити зелень на підвіконні взимку, потрібно заготовити посадочні ємності для тих культур, які будемо вирощувати з насіння. Добре вдаються на зелень в період короткого дня такі культури як крес-салат, редис на зелень, гірчиця, олійна редька, дайкон, ріпак, рукола. Все перераховане відноситься до роду капустяних або хрестоцвітих. Саме з них ми б рекомендували новачкам почати вирощувати зелень, так як вони некапризны. Для цих цілей дуже зручні витягнуті контейнери для балконного озеленення, а от з горщиками метушні на порядок більше.

Перед тим, як виростити зелень на підвіконні, готуємо грунтовий субстрат. Робимо його так само, як при вирощуванні розсади, проливаючи його Фитоспорином-Му перед посадкою насіння. Це дуже дешевий натуральний препарат, що захищає молоді сходи від грибкових захворювань. Після протруювання грунту бажано витримати субстрат у вологому (але не перезволоженому стані 1-2 тижні, щоб суміш добре обеззаразилась по всьому об’єму посадкової ємності.

Також хорошою практикою захисту від чорної ніжки є підсипка на дно контейнера цибулиння. Якщо є під рукою вермикуліт, насипте його на дно шаром 1-2 см, він не тільки вбирає надлишок вологи, але й постачає рослинам цінні мінеральні речовини. В субстрат також добре додавати кавовий макуха з перемеленої яєчною шкарлупою.

Для посадки хрестоцвітих робимо дві борозенки в грунтовій суміші уздовж довгої стінки контейнера, ущільнюємо дно борозенки, і проливаємо. Потім насипаємо насіння і розрівнюємо грунт. Сходи так званої мікрозелені для зимових салатів з’являється швидко, і через 2 тижні її вже можна зрізати. Тому для постійної вигонки краще запустити 2 контейнера, так як виростити на підвіконні таку зелень хоч взимку, хоч влітку дуже легко, а щотижнева підсипка насіння не вимагає особливих зусиль.

Яку ще невибагливу зелень можна посадити на підвіконні?

Початківцям домашнім городникам можна рекомендувати посіяти салат-латук і мангольд — вони досить швидко розвиваються і дають рясну зелень навіть без підсвічування.

на холодних підвіконнях добре вдається салат

Як посадити цибулю на зелень на підвіконні (цибуля на перо взимку)

У зимовий період цибуля на перо можна вирощувати як у землі, так і у воді. Для вигонки пера з посадкою в землю досить занести з осені яку-небудь із діжок, в якій вирощувалися «швидкі» культури влітку. Зверху можна додати сантиметра два перепрілого компосту. У листопаді, перед посадкою цибулин, земельна субстрат також рекомендується пролити розчином Фітоспорину.

цибуля на перо взимку — підготовка лунок в картоні

Але менше місця на підвіконні все ж займають посадки цибулі у воді. Це можуть бути різні чашки, стакани, миски і так далі. Ми для цього застосовуємо витягнуту пластикову салатницю. Під цибулини діаметром 4-6 см в картонному полотні заготовляються круглі лунки меншого діаметру. На дно салатниці вистилається якась дрантя з натуральних тканин – це може відрізок від домашніх штанів, рукав, шматок старого простирадла або наволочки.

на дно салатниці вистилаємо натуральну тканину

Перед тим, як посадити цибулю на зелень на підвіконні, тканина просочується відстояною водою. А цибулини для вигонки пера, вставлені в лунки, стосуються тканини тільки самим денцем, що дуже добре позначається на зростанні, і не дає можливості розвиватися гнильним процесам. Для поліпшення врожаю зелені на підвіконні можна підготувати водний розчин з застосуванням розчину Биостима – вже дуже він допомагає зростанню. Єдине обмеження для його застосування – не використовувати хлоровану воду з-під крана, краще застосовувати талу.

Як уже коротко говорилося, цибуля на перо взимку крім такої кучной посадки можна вигнати з одиничних цибулин, поставивши їх у звичайні склянки або чарки. Щоб луковичка не провалювалася всередину стаканчика, вирізують картонку з лункою. Стосуватися налитої води цибулина повинна тільки денцем. Пару раз в тиждень цибулини з лунок потрібно виймати і обветривать корінці протягом години-півтори.

вигонка цибулі на перо взимку

З цибулин перед такою «посадкою» знімається зайва лушпиння, обриваються сухі корінці, прибирається хвостик. Щотижня воду необхідно оновлювати. Тканину і посуд також потрібно періодично промивати під струменем води. І через 3 тижні заготовте наступну партію дрібних цибулин для вирощування свіжого пера. Буває, що корінці впиваються в простеленную тканина, це не страшно. Тоді воду додають тільки для змочування тканини, головки на просушку не виймають — вони не будуть підгнивати, і гнильний запах не з’явиться.

цибулина зелень через два тижні

Часникові пір’я взимку

часник на зелень взимку

Як правило, взимку озимий часник при зберіганні у багатьох рушає в зростання, і це прекрасна можливість виростити часникові пір’я на зелень. У часнику на викинута стрілкою вгору формуються чудові соковиті листя, які в молодому вигляді запашні, смачні і корисні. Обриваючи такі листки в зимові салати, звичайно, ми послаблюємо фотосинтез, тому розраховувати на зростання цибулини не доводиться. Але це і не потрібно, всі необхідні посадки для вирощування зроблені восени. Так що частина пророслих зубців сміливо залишайте на зелень.

Переселенці з відкритого грунту

Для підтримки припливу вітамінів взимку можна прихопити з саду деяких зелених друзів. Добре б взяти з саду і городу деленочку щавлю, його молоді листочки відмінно урізноманітнюють зимові салати. Звичайно, щі з нього не приготуєш — підвіконня не помістить такий обсяг.

Також можна накопати парочку коренів петрушки і кульбаби. Селера і любисток переносити на підвіконня не має сенсу, заготовлена з них сушена зелень не втрачає аромат і відмінно йде в приправу в сухому вигляді. Хоча й вони цілком доречні на підвіконні.

з городу на підвіконня переїхали китайська капуста і тархун, вони віддадуть зелень до Нового року

Зелень на підвіконні взимку корисна і смачна. І саме молода свіжа зелень, спожита в їжу, дає відчутний приплив енергії. Судіть самі – взимку ми більше всього їмо збережені продукти, в них немає прокинувшихся точок росту. А в тільки що вирощеної зелені є специфічні ростові гормони, які стимулюють поділ клітин. Вони знаходяться на кінчиках стебел, пагонів, листків. Висаджуючи на підвіконні мікрозелень для нашого столу конвеєром, ми можемо залишитися в тонусі навіть взимку. Хочеться сподіватися, що цей невеликий огляд про зелень на підвіконні взимку для початківців домашніх городників буде корисний.

Залишити відповідь