Як зробити російську піч своїми руками для дому: порядовка

Можна скласти російську піч своїми руками? Це реально можливо, але попередньо слід гарненько вивчити інструкцію, уважно розібрати всі схеми, але найголовніше – було б непогано пройти практику у професіонала.

Кращим варіантом буде виконати всі необхідні роботи під наглядом кваліфікованого пічника, який попередить можливі помилки при зчитуванні порядовки в процесі кладки.


Зміст:

  • Опис російської печі: базове будова
  • Російська піч із цегли: вибір місця
  • Як скласти піч? Необхідні інструменти
  • Російська піч з плитою: необхідні матеріали
  • Російська піч: фундамент
  • Російська піч кам’янка: розчин для кладки
  • Піч російська: кладка
  • Російська піч з лежанкою: просушка

Проблема полягає в тому, що всього один невірно поставлений цегла здатний все зіпсувати.

Нерідкі випадки, коли з-за подібної помилки кладку доводилося переробляти повністю, так як у печі або зовсім не було тяги, або вона була занадто сильною.

Якщо вас не лякають застереження і не лякають можливі труднощі, і ви надумали випробувати себе в ролі пічника, не наробивши невиправних помилок, важливо точно дотримуватися інструкції і дотримувати правила роботи. Крім того, до вибору матеріалу варто підійти з усією відповідальністю.

Потрібно знати необхідні параметри пристрою капітальних опалювальних пристроїв, щоб вони повністю відповідали спеціально розробленим нормам: тільки так можна уникнути претензій від інспекторів пожежної охорони.

Опис російської печі: базове будова

Схема російської печі може бути різною, вона може бути тієї чи іншої моделі, але в кожному разі вона зобов’язана бути опалювально-варильної, а крім того – неодмінно мати лежанку і духовку. Перш ніж приступити до роботи над подібною конструкцією, слід ознайомитися з її докладним будовою, щоб дізнатися всі складові частини, їх функції і пристрій. Звична схема типової російської печі має такі складові елементи:

  • Холодна печурка характерна саме для даного типу печі. Може служити для зберігання посуду. Не є обов’язковим атрибутом.
  • Підпічок служить для сушіння та зберігання запасених дров. Не дуже функціональна частина, тому є не у всіх видів печей.
  • Шесток – особлива ніша, яка знаходиться перед горном. Тут нерідко влаштовується плита для приготування їжі. Якщо ж її немає, то на шестке зберігають їжу, приготовлену в горнилі. Так вона буде залишатися гарячою.
  • Горнило, або варильна камера. Зазвичай туди кладуть дрова, сюди ж поміщають чавунець для російської печі або іншу жаростійкий посуд для приготування їжі. Звід камери має ухилом у напрямку до входу. Така геометрія забезпечує накопичення нагрітого повітря під стелею: саме він бере участь в нагріванні бічних стін і лежанки печі.
  • Під – це дно варильної камери або горна. Даний пічної елемент також має ухил до входу, полегшує пересування посуду. Поверхня поду бажано відшліфувати.
  • Перетрубье – спеціальна ніша над припічку, димохідна труба починається якраз над нею.
  • Душник (інша назва самоварник) – застарілий елемент, що призначався спеціально для самоварної труби, що вставляється в даний отвір. Сьогодні цей елемент в печах майже не роблять через її непотрібність.
  • Змія – особливе віконце з дверцятами, повністю перекриває димар. Через неї можна дістатися до регулює тягу заслінки, являє собою оброблену пластину. Замість заслінки сьогодні частіше використовують засувку.
  • Тепловий канал, розташований над припічку.
  • Місце, де знаходиться заслінка.
  • Над горном, позаду димоходу, розташована лежанка. При топки печі ця частина чудово прогрівається і довго залишається гарячою. Раніше в холодну пору її використовували в якості ліжка, тому розміри її були відповідні.

На сучасних кресленнях російських печей деякі традиційні елементи старовинної печі замінено або зовсім видалені. Разом з цим новий пристрій стало більш компактним, зручним і функціональним. У печі з’явився водогрійний бак і плита для готування. Ще одна відмінність сучасної моделі полягає в тому, що в ньому часто передбачений сильний нагрів подтопочного відділу. Такий пристрій забезпечує набагато кращий і швидкий нагрів печі, яка, в свою чергу, краще нагріває повітря в приміщенні.

Наявність різних відділів у конструкції пристрою дозволяє нагрівати тільки плиту для варіння в теплу пору, не нагріваючи при цьому всі приміщення і економлячи паливо. У зимовий час задіюються всі елементи пристрою, прогріваються всі наявні канали, і піч починає виконувати безліч функцій. Одночасно вона є плитою й духовкою, опалює приміщення і гріє воду, будучи при цьому затишній постіллю.

Піч в її сучасному варіанті може підтримувати необхідну температуру на площі до сорока квадратних метрів.

Російська піч із цегли: вибір місця

Вкрай відповідальним моментом є грамотний вибір місця для зведення конструкції. Якщо передбачається встановити її в дерев’яній будові, то від неї до стін будівлі повинна бути відповідна відстань, мінімальне значення якого не менше двадцяти сантиметрів. Стіни з деревних матеріалів слід неодмінно убезпечити спеціальними негорючими матеріалами.

Для цього зазвичай використовуються негорючі азбестові плити. Наявність вільного простору (зазору) між стінами і піччю необхідно також для проведення обов’язкової регулярної ревізії стінок пристрою. Піч може бути встановлена між двома різними кімнатами. У такому разі отвір в стіні повинен бути обкладений надійної кладкою з цегли товщиною від двадцяти сантиметрів. Можна посилити її, встановивши між нею і деревиною стіни азбестову прокладку.

Як скласти піч? Необхідні інструменти

Незалежно від того, який проект російської печі обраний, для її облаштування потрібні будуть одні і ті ж підручні засоби та інструменти. Про них слід подбати заздалегідь.

  • Кельма або кельма потрібні для нанесення на цеглу розчину, для підчистки кладки, для видалення надлишків цементу.
  • Молоток-кирка потрібен для розколювання і обтісування цегли, так як для роботи необхідні будуть елементи кладки різної форми і розміру;
  • Розшивка. Якщо виріб не буде мати декоративного покриття, то для забезпечення акуратного вигляду кладці знадобиться даний інструмент. З його допомогою акуратно оформляють шви.
  • За допомогою шнура-причалки забезпечують належну рівність рядів. Правда, сучасні майстри воліють більше звичайний схил і будівельний рівень;
  • Порядовка – пристосування, що дозволяє забезпечити вертикальність кладки і рівну товщину швів;
  • Висок можна швидко і легко встановити в потрібне місце. Ним визначають вертикальність стіни;
  • Рівень будівельний – необхідна річ при кладці. Він завжди повинен бути під рукою у майстра;
  • Правило – зазвичай використовується лише раз, для вирівнювання фундаменту;
  • Ємність для розчину і лопатка;
  • Спеціальна мірна планка для вимірювання товщини швів.

Російська піч з плитою: необхідні матеріали

Для кожного типу печі необхідно певну кількість матеріалів, яка залежить від її моделі і розмірів. Будматеріали потрібні не тільки для викладання стін і внутрішніх відділів печі, але також і для виготовлення фундаменту. Російська піч – дуже велика і масивна будова, і потребує міцному надійному підставі.

Краще не економити на матеріалах, вибираючи не дуже якісні і дешеві. Адже будь-майстер хоче, щоб вийшла конструкція була не просто привабливою і респектабельною, але і справно виконувала б свої функції.

Для зведення печі потрібно червоний загартований цегла, очищений пісок, жирна глина, варильна панель, топкові дверцята, колосникові ґрати, піддувальні і прочищувальні дверцята, водогрійний бак, заслінка для горнила, димова засувка; сталеві листи, куточки і смужки. Для облаштування фундаменту потрібно буде придбати пісок, щебінь, цемент, опалубні дошки і арматуру. Кількість матеріалів залежить від ширини і глибини підстави.

Російська піч: фундамент

Російська піч – грунтовне і солідна споруда, якому потрібен відповідний фундамент. Для нього доведеться рити котлован. Розміри ями повинні бути більше периметра майбутньої конструкції на 12-15 сантиметрів з усіх чотирьох сторін. Її глибина залежить від щільності і надійності грунту: середній показник коливається від 50 до 70 сантиметрів.

На дно поміщають добре утрамбований пісок (15-20 см), зверху бита цегла або щебінь, які теж ущільнюються (шар 10-15 см), і потім все вирівнюється ще одним шаром піску. Потім туди вистилають подвійний шар руберойду, на якому розміщують дощату опалубку. Для герметичності її стінки вистилають щільним поліетиленом (щоб розчин не просочувався крізь щілини).

Бетонну суміш готують з щебеню, цементу, піску і води, в заданих пропорціях, до отримання напіврідкої консистенції. Розчин заливають у встановлену опалубку первинним шаром завтовшки 20-22 див. уникнути утворення пустот, міхурів і каверн, масу трамбують штиковою лопатою, протикаючи її на всю глибину.

У початківець застигати розчин вертикально встановлюють прути арматури так, щоб на 5-7 сантиметрів вони височіли над поверхнею.

Потім заливається ще один шар, більш масивний: товщина його 10-15 сантиметрів. Коли він починає схоплюватися, на поверхню кладуть металеву сітку.

До самого верху опалубка заповнюється бетонною сумішшю, верх дорівнює правилом за заздалегідь встановленим горизонту. Їм часто є верхній обріз самої опалубки. Коли бетон повністю застигне, маса придбає необхідну міцність, зверху стелиться ще шар руберойду.

Російська піч кам’янка: розчин для кладки

Піч має безліч непростих функцій, тому й до розчину для кладки вимоги особливі. Він повинен бути досить тонким і еластичним, якісно герметизувати шви, не утворювати тріщин. Грамотно приготувати суміш – непросте завдання, і кожен пічної майстер володіє власними секретами.

Сьогодні в профільних магазинах можна знайти вже готове жаростійке засіб, необхідний для кладки. Але досвідчені майстри впевнені, що традиційний саморобний розчин з піску і глина куди якісніше готових цементних сумішей. Мабуть, частково це так. Ну, а що стосується екологічності складу, то це чиста правда.

Головна складність правильного приготування розчину полягає в підборі складових. Глина може бути або занадто жирної, або надто пісної. Для кладки печей кращий більш жирний матеріал, що надає суміші еластичність, необхідну швах. Складно визначити оптимальне співвідношення елементів, важливе для приготування складу належної якості.

Перед приготуванням суміші розмочену глину протирають через сітку з розміром вічка 0,5 см, для отримання максимально однорідної маси. Коли переходять до скарбі топки, замість піску часто використовують шамотний порошок, в пропорції на три частини глини одна частина шамоту.

Піч російська: кладка

Щоб не стати джерелом небезпеки у житло, піч повинна бути повністю герметичним. Не можна використовувати неякісні матеріали, наприклад, цегла з тріщинами. Розмір цегли повинен бути від 5 до 8 міліметрів.

Для забезпечення герметичності не варто обмазувати глиняним складом внутрішню поверхню печі, так як ця суміш буде посилювати відкладення сажі, а також сприяти зниженню теплопровідності пристрою.

Кладка здійснюється в різних відділах конструкції по-різному – в довжину цегли, у чверть цегли і в півцеглини. Перев’язку пічних кутів виконують різними способами, але головний принцип – це переплетення стусана цегли і ложка. Викладають споруду за спеціальною інструкцією: порядовка російських печей докладно описує, яким чином і в якому ряду, повинен лежати цегла, які додаткові частини необхідні на кожному конкретному етапі.

Керамічна цегла має бути добре вымочен перед кладкою, щоб він не вбирав з розчину воду. Далі розчин і цегла буде втрачати вологу рівномірно, з хорошою взаємної адгезією, що забезпечує надійну герметичність. Виступає з швів розчин відразу віддаляється і зсередини, і зовні кладки. Так будова буде максимально функціональним і акуратним.

Внутрішні стіни кладуть зазвичай в півцеглини, зовнішні в половину, або в цілий камінь. Товсті зовнішні стіни збільшують час нагріву печі, крім того, вимагають більше палива. Тому найбільш часто використовують оптимальний варіант – півцеглини і для тих і для інших стінок.

Російська піч з лежанкою: просушка

Процес кладки остаточно завершений. Але це не значить, що її вже можна починати повноцінно експлуатувати. Якщо відразу почати топити її грунтовно, він висохне нерівномірно, обзавівшись некрасивими розводами по поверхні. Розчин, що заповнює шви, може почати тріскатися, що призведе до розгерметизації системи.

Щоб не допустити цього, потрібно дочекатися, поки піч висохне природним чином. Для чого їй потрібно приблизно 10 або 12 діб. Наявні на ній дверцята і засувки повинні бути відкриті. Для забезпечення найкращих умов для більш швидкого сушіння у варильну камеру поміщають лампу (200-250Вт). Коли перший етап сушіння підійде до кінця, слід перейти до наступних процедур – примусовим.

Невелика кількість дров прогорає в печі, з закритою топкою, але з відкритими засувками. Сім-десять днів піч топлять за спеціальною системою. Першу пару днів для топки потрібно не більше 4,5 кг палива, до яких щоденно додається по 1-1,5 кілограма. Це відбувається на протязі всього періоду примусової сушки.

Як перевірити готовність пристрою до роботи?

Якщо на елементах з металу під час чергової топки не збираються краплі конденсату, можна приступати до контрольної топці. Вона повинна бути повноцінною, з нормальною кількістю палива. Якщо у швах з’явилися хоча б маленькі тріщини, не поспішайте замазувати їх. Протягом опалювального сезону вони або збільшаться, чи залишаться незмінними. Після закінчення періоду активного використання проводиться ремонт, і всі вади закладаються.


Залишити відповідь