Як зберігати цукор

Загальні правила

Цукор та умови його зберігання

Цукор – продукт, що підлягає тривалому зберіганню при дотриманні певних вимог. При неправильному зберіганні продукт дуже швидко втрачає вигляд і первинні властивості.

Зміст:

  • Умови зберігання цукру рафінаду
  • Умови зберігання цукру в квартирі
  • Як зберігати коричневий цукор
  • Як зберігати пакетики з цукром
  • Як зберігати колекцію цукру
  • Продукти з цукру
  • Стевія замінник цукру умови зберігання
  • Як зберігати цукровий сироп
  • Умови зберігання замінник цукру сусли
  • Як зберігати цукровий скраб
  • Як зберігати цукрову вату, щоб вона не осідала
  • Де зберігати цукрову мастику
  • Умови зберігання цукрового печива в зимовий час
  • Терміни та умови зберігання цукрова пудра
  • Комерційне зберігання (на складі, ресторані, при перевезенні)
  • Умови зберігання цукру на складі
  • Види упаковки і маркування цукру
  • Температурні умови зберігання цукру на складі
  • Санітарні умови зберігання цукру
  • При перевезенні
  • Місце зберігання
  • В чому і з чим
  • Сумісність зберігання
  • Температура зберігання
  • Час зберігання
  • Де і чому не можна зберігати
  • Чого «боїться» продукт найбільше
  • Чому даний продукт зберігатися так довго чи швидко
  • Гости, норми
  • Хвороби і боротьба з ними
  • Комахи і боротьба з ними
  • Тварини і боротьба з ними

Цукор виробляють і підрозділяють на буряковий та тростинний.
Білий цукор виробляють трьох видів:

  • кристалічний
  • цукрова пудра
  • кусковий цукор-рафінад)

Характеристики кристалічного цукру: кристали від 0,2 до 2,5 мм У цукрової пудри кристали подрібнені до 0,2 мм. Розміри кускового цукру можуть бути різними. Білий цукор буває двох категорій: екстра і перша.

Коричневий цукор, вироблений з соку тростини за спеціальною технологією, поділяють на три види:

  • нерафінований неочищений (чи нерафінований)
  • піддався часткової очищення і містить натуральну патоку
  • очищений з додаванням патоки

Коричневий цукор, як і білий, випускається в кристалах і має різні сорти. Це можуть бути великі кристали, невеликі кристали у вигляді кульок, круглі дуже дрібні гранули або цукрова пудра.

до змісту ^

Умови зберігання цукру рафінаду

Рафінад, упакований в заводську картонну упаковку, можна зберігати в шафі на кухні. Поряд не повинно бути продуктів з сильним запахом, наприклад, спецій, а також овочів і фруктів (за вологості).

Рафінад, набутий, на вагу, поміщають в коробки, герметичні контейнери, матерчаті мішечки. Умови зберігання загальні для будь-якого цукру: сухе приміщення або шафа, відсутність неприємного запаху, сирих продуктів, предметів побутової хімії.

до змісту ^

Умови зберігання цукру в квартирі

У звичайній міській квартирі навряд чи хтось буде зберігати великі обсяги цукру. Хіба що – це запаси для варіння варення в літній час. Цілком розумно залишити цукор в заводській або магазинній упаковці: паперовому або поліетиленовому пакеті, картонній коробці (якщо це, наприклад, кусковий рафінад).

Як зберігати цукор вдома, щоб не вбирав вологу? Розмістити пакети на кухні, далеко від джерел вологи або коморі. Якщо в будинку підвищена вологість, то краще всього помістити цукор в скляну банку, закрити кришкою. Можна використовувати будь-який інший герметичний контейнер. Якщо цукор залишається в тканинному мішку або паперовому пакеті, місце зберігання повинно бути гарантовано сухим.

до змісту ^

Як зберігати коричневий цукор

Цукор з соку очерету рекомендують зберігати або в герметичному контейнері, або в целофановому пакеті з замком-блискавкою. Покласти упаковку можна в кухонну шафу або холодильник. При зберіганні в холодильнику, перед вживанням слід дати цукру зігрітися до кімнатної температури.

Як зберігати тростинний цукор, щоб кристали не злипалися: твердий клубок в упаковку можна покласти шматочок хліба або мандаринову шкірку.

до змісту ^

Як зберігати пакетики з цукром

Зазвичай такі пакетики бувають паперовими, хоча і з спеціальною не промокающей основою.

На всяк випадок варто помістити їх подалі від джерел вологи. Якщо пакетиків досить багато, можна укласти їх у картонну або металеву коробку. Наприклад, з-під цукерок або печива. Підійде і банка для сипких сумішей.

Невелика кількість пакетиків, якщо вони вузької поздовжньої форми, можна поставити в стакан для соку або коктейлю, декоративну банку.

 

до змісту ^

Як зберігати колекцію цукру

Для колекціонерів особливою турботою залишається не тільки саме колекціонування цукру, як зберігати цю колекцію – ось питання.

Зазвичай мова йде про колекції цукру в різних невеликих пакетиках. Хтось зберігає її в коробках. Розмір і форма залежать від величини колекції. Хтось пропонує використовувати альбом для фотографій, прикріплюючи пакетики скотчем. Цілком підходять для вирішення питання і великі канцелярські папки з кільцями.

Деякі роблять колекцію елементом декорації інтер’єру, створюючи якісь панно: пакетики прикріплюються на картон і поміщаються під скло в рамку.

Якщо основа колекції – цукор-пісок чи рафінад, то пропонується розміщувати його в декоративних банках або вазах. Красиво буде виглядати колекція білого і коричневого цукру з кристалів різної форми і величини в прозорих банках різної форми, розміщена на полиці.

до змісту ^

Продукти з цукру

Стевія замінник цукру умови зберігання

Природний замінник цукру – стевія випускається в таблетках швидкорозчинних і у вигляді порошку. Термін зберігання цього цукрозамінника півтора-два роки, але він цілком збережений до десяти років, так як є природним консервантом. Зберігати, як і цукор, слід в сухому місці, при температурі, що не перевищує 24-25 градусів.

Сухе листя стевії використовуються для консервування. Добре зберігаються в домашніх умовах. Зберігати за правилами для всіх сухих трав – в полотняних або паперових мішечках в сухому прохолодному місці.

до змісту ^

Як зберігати цукровий сироп

Цей продукт має різні строки зберігання в залежності від процесу приготування і тари.

Зазвичай сиропи зберігаються у скляних банках або пляшках. У цьому випадку продукт збережений до двох місяців, якщо приготовлений без консерванту, до трьох місяців, якщо доданий консервант.

Чотири місяці зберігається цукровий сироп, розлитий гарячим, пастеризований – до півроку.

Сироп, поміщений у будь-одному, крім скляної, ємності зберігається в середньому близько місяця.

Якщо помістити сироп в холодильник, термін зберігання збільшується.

Як зберегти цукровий сироп у виробництві – окреме питання. Продукт поміщають в спеціальні обігріваються ємності, з яких перекачують для подальшого використання. Температура при зберіганні близько 90 градусів, у іншому випадку сироп густіє і кристалізується.

до змісту ^

Умови зберігання замінник цукру сусли

Німецький цукрозамінник сусли випускається в таблетках і зберігається в стандартних заводській упаковці – пластикових баночках. Умови зберігання: прохолодне сухе місце.

Як зберігати цукровий скраб

Цукровий скраб легко готується в домашніх умовах. Зберігається в скляному або фарфоровому тарі строго в холодильнику.

В залежності від компонентів скрабу визначається і термін зберігання. Цукровий скраб з додаванням ягід, йогурту зберігається не більше доби. З додаванням меду і масел до трьох-п’яти днів. При більш тривалому зберіганні можлива поява бактерій, плісняви.

Як зберігати цукрову вату, щоб вона не осідала

Цукрову вату на паличці в принципі довго зберегти неможливо. Це продукт швидкого використання. Для тривалого зберігання використовують спеціальні пластикові відерця або склянки. Вологість повітря, де проводиться вата, при цьому повинна бути не високою, не більше 50 відсотків.

Де зберігати цукрову мастику

Найкраще цукрову мастику зберігати в холодильнику на нижній полиці. Можна в іншому сухому, але прохолодному місці. Упаковка повинна бути строго герметичною, так як мастика легко вбирає вологу. Це може бути банку, поліетиленовий пакет або харчова плівка.

Умови зберігання цукрового печива в зимовий час

Основна умова: печиво не повинне виявитися в умовах з низькою температурою. Цукрове печиво в паперовій упаковці, також як і в коробках, призначених для подальшого розважування, боїться вологості і перепаду температур. В зимовий час при транспортуванні і зберіганні є така загроза. При перепаді температур печиво буде розсипатися і втратить форму.

Зберігається цукрове печиво має при температурі 18 градусів (плюс 5) і не більше 75 процентної вологості повітря.

до змісту ^

Терміни та умови зберігання цукрова пудра

Термін придатності цукрової пудри не більше двох років. Для зберігання необхідна герметична упаковка, банку або контейнер з щільною кришкою. Під час зберігання пудра має властивість ущільнюватися і злежуватися. Перед застосуванням рекомендується її просіяти через дрібне сито.

Комерційне зберігання (на складі, ресторані, при перевезенні)

У промисловості, як зберігати цукор, визначають нормативні документи.

Умови зберігання цукру на складі

Складські умови зберігання білого цукру чітко регламентовані.

Терміни та умови зберігання цукру піску визначені ГОСТ 26907-86 «Цукор. Умови тривалого зберігання». Цукор-пісок підлягає зберіганню тривалий час як в упакованому вигляді, так і без упаковки.

ДЕРЖСТАНДАРТ визначає наступні терміни зберігання для піску в упаковці:

  • 8 років в складах з опаленням
  • півтора-чотири роки в не опалювальних (залежить від клімату і тари)
  • в силосах до двох років.

Умови зберігання цукру-сирцю схожі з тим, як рекомендовано зберігати білий цукор. Цукор-сирець зберігають в закритих складах насипом. Повинні бути дотримані санітарні норми, виконано вимогу щодо відсутності поблизу продуктів, що погіршують якість цукру-сирцю.

Склад повинен мати вентиляцію та опалення. Підлога забетонована. Вологість повітря стандартна: 60-70 відсотків.

до змісту ^

Види упаковки і маркування цукру

Упаковка повинна гарантовано зберігати якість продукту.

У промислових обсягах цукор-пісок зберігають у мішках з тканини з внутрішніми вкладишами з поліетилену або в мішках з комбінованих матеріалів по 40-50 кг Цукор-рафінад поміщають в ящики з дощок вагою до 25 кг. На складах цукор укладають штабелями однорідного продукту.

Для роздробу:

  • цукор-пісок фасують в мішечки від 5,0 до 20,0 г;
  • цукрову пудру від 0,25 до 2,0 кг;
  • кусковий — від 2,0 до 50,0 г
  • в коробки, пачки, пакети від 0,25 до 1,0 кг.

Для перевезення додатково цукор пакують у транспортну тару – гофровані коробки, мішки.

Кожна одиниця тари містить маркування – стандартні відомості:

  • найменування та категорія продукту
  • походження (буряковий чи тростинний)
  • хто виробник і його місце знаходження
  • організація, уповноважена приймати претензії
  • маса нетто
  • бренд виробника
  • інформація про харчової цінності продукту
  • дата виготовлення та термін придатності
  • умови зберігання
  • позначення стандарту та інша додаткова інформація

до змісту ^

Температурні умови зберігання цукру на складі

Температурні умови для складського зберігання наступні:

  • опалювані склади – не нижче 11 градусів для цукру в упаковці,
  • силоси – 20-22 градуси.

Санітарні умови зберігання цукру

Повинні виконуватися наступні вимоги:

  • провітрювання і просушування складу перед приміщенням цукру на зберігання
  • силоси ізсередини повинні бути покриті плівкою, лаком або фарбою (допустимими для контакту з продуктами харчування) без запаху.
  • зовні силоси повинні мати теплоізоляцію
  • повітря всередині складу повинен кондиціонувати
  • вологість повітря не більше 70 відсотків (не більше 60 в силосах).

до змісту ^

При перевезенні

Продукт допускається перевозити будь-яким видом транспорту, відповідного нормам правил перевезення вантажів. Транспорт повинен бути закритим. Разом з цукром не допускається перевезення інших продуктів, які можуть погіршити його якість.

Внутрішня частина автомобіля, вагона або контейнера для перевезення повинні бути чистими і відповідати санітарним нормам. Підлогу застеляється чистим папером або іншим матеріалом. У кузов автомобіля кладуть піддони з дерева і також застеляють папером, брезентом, іншими чистими матеріалами.

до змісту ^

Місце зберігання

В домашніх умовах оптимальне місце зберігання цукрового піску і рафінаду або пудри в кухонній шафі або комори.

Холодильник, балкон/лоджія, льох або підвал – невідповідні місця для збереження даного продукту. Хоча лоджія або підвал за умови, що там сухо (і вологість повітря піддається контролю) допустимі для тривалого зберігання, якщо продукту багато. Але в цьому випадку тара для зберігання повинна бути закритою. Не варто поміщати цукор на лоджію або в підвал в полотняному мішку.

до змісту ^

В чому і з чим

Будинку, щоб цукор краще і довше зберігся, його слід помістити у скляні банки або спеціальні (металеві, пластикові) ємності для зберігання сипучих продуктів. Тару щільно закрити. Доступ повітря цукру не потрібен.

Якщо обсяг продукту великий, також необхідно підібрати герметичну тару. При зберіганні в мішках, треба бути впевненим, що не буде доступу вологи. Поміщати додатково ємність з продуктом в пісок, опилки і стружки не має сенсу.

до змісту ^

Сумісність зберігання

Як будь-яка сипуча суміш, цукор чутливий до запахів. Отже, не варто класти пакет (паперовий або матерчатий) або ставити відкриту ємність з піском поряд з продуктами, що мають сильний запах. Наприклад, прянощі, приправи, цибуля, часник та ін

Категорично не варто розміщувати у відкритій ємності цукор поруч з рибою, м’ясом, овочами. Та тому, що вологість перерахованих продуктів висока, і тому що вони мають специфічний запах, який тут же вбереться в цукровий пісок.

Не можна поміщати цукор поруч з пахучими речовинами побутової хімії – нафталіном, милом, пральним порошком, освіжувачем повітря і ін.

до змісту ^

Температура зберігання

В домашніх умовах сахарок добре зберігається при кімнатній температурі і не вимагає додаткових турбот.

При промисловому зберіганні рекомендована температура, що дозволяє зберігати даний продукт, 12 градусів. Не дозволяється перевищувати температуру зберігання понад 25 градусів.

Час зберігання

Цукор у початковому стані при якісному збереженні цілком збережений до восьми років, як в домашніх умовах, так і в опалювальних складах.
Рафінад може зберігатися до п’яти років.

Але, як і для інших харчових продуктів, є все ж рекомендовані за стандартами терміни придатності.

  • Так, цукор-пісок (кристалічний) має термін придатності чотири роки з моменту випуску.
  • Для кускового відводиться всього два роки гарантії.
  • Найменше термін зберігання у цукрової пудри – півтора року.

до змісту ^

Де і чому не можна зберігати

Категорично не можна зберігати цукор у воді, оскільки це швидкорозчинний продукт – при взаємодії з Н2Оон втрачає всі свої первинні характеристики.

Розміщувати мішок цукру чи якусь тару з продуктом на вулиці або у дворі будинку також небажано. Можливе попадання вологи (дощ, сніг), а також, якщо тканинний мішок, продукт може потрапити пил.

Немає ніякого сенсу зберігати цукор в холодильнику або закопувати в землю, оскільки суха сипуча суміш не потребує прохолоді або темряві.

до змісту ^

Чого «боїться» продукт найбільше

Самий головний «ворог» цукру – вогкість. У вологому середовищі він тане, злипається в грудки, втрачає зовнішній вигляд і смакові якості. Потрапивши у воду, розчиняється.

Спека при сухому повітрі йому не страшна. Плавитися цукор починається при температурі від 160 градусів. Також як і будь-який харчовий продукт, цукор «не любить» перепадів температури.

Холоду (без підвищеної вологості) цукор не «боїться». Суха атмосфера йому на користь. У сухому приміщенні цукор буде зберігатися довго без порушень зовнішньої і внутрішньої структури.

до змісту ^

Чому даний продукт зберігатися так довго чи швидко

Хімічний склад цукру не складний. На 99.8 відсотків – це вуглеводи (Cn(H2O)m).

Для того щоб виникла якась хімічна реакція, необхідно присутність води. Тому, як тільки з’являється вода, цукор «псується». При відсутності води він може зберігатися тривалий час.

Гости, норми

В даний час продукт іменований «Цукор білий» згідно з документом, «Національний стандарт РФ», прийнятого в 2011 році, виробляється, транспортується і зберігається за Гостом Р 53396-2009. Щорічно вносяться зміни і доповнення публікуються в інформаційному покажчику «Національні стандарти»

У документі детально прописані технічні характеристики продукту, його підвиди. А також норми і стандарти упаковки для перевезення і зберігання, також як і вимоги до останніх.

до змісту ^

Хвороби і боротьба з ними

Зберігається в сухих умовах і правильної тарі цукор не схильний до захворювань. Якщо умови зберігання порушені, то продукт не підлягає «лікування», його доведеться викинути або пустити на переробку (наприклад, для бродіння з подальшим застосуванням для приготування якихось настоянок).

Комахи і боротьба з ними

Якщо зберігати цукор в закритих ємностях, то ризик того, що в ньому заведуться комахи, дуже малий. Цукор не приваблює жучків, які звичайно заводяться у різних крупах. Але справжнім лихом, якщо банку з цукром не закрити щільно або залишити його в паперовому або тканинному пакеті, можуть стати домашні мурахи. Цукор вони дуже люблять, коли потраплять у продукт, то цукор доведеться викинути.

Вивести мурах складно. Для початку треба усунути джерело, що привертає їх увагу. Боротьба з поодинокими особинами призведе до збільшення їх кількості. Оптимальний варіант – знайти і знищити «гніздо» з маткою, яка відкладає яйця. Це не завжди можливо, тому що «гнізда» можуть бути в недоступних місцях. Боротися з мурахами можна спеціально призначеними засобами – це може бути крейда, аерозоль, дезінфікуючі та отруйні хімічні засоби.

до змісту ^

Тварини і боротьба з ними

Серед домашніх тварин великих любителів цукру практично немає. Відомо, що поласувати цукром ради тільки коні і ведмеді. Потрапити в міську квартиру ні ті, ні інші не можуть.

А от у сільських умовах відвідування помешкання ведмедем зустрічається. Звичайно, шансів, що ведмідь навідається і відшукає в коморі мішок цукру мало. Але при наявності подібного ризику, є резон розташувати цукор на зберігання в недоступному для тваринного місці – в добре закритій скляній або металевій тарі в коморі, не має відкритого доступу з вулиці.