Як зберігати шпинат

У статті наведено практичні поради та покрокові рецепти способів тривалого зберігання шпинату, узагальнені таблиці строків зберігання при різних температурах, а також корисні властивості рослини.

Зміст:

  • Зберігання шпинату в сирому вигляді (покрокові рецепти)
  • Зберігання шпинату після теплової обробки
  • Бланшировка

  • Відварювання
  • Інші способи тривалого зберігання шпинату
  • Засолювання
  • Консервування
  • Висушування
  • Узагальнена таблиця строків зберігання шпинату

Мабуть, немає кращого доповнення до вечері, ніж свіжі ароматні трави: петрушка і кінза, кріп і базилік — ці трави не тільки смачні, але і дуже корисні. Але є ще один, часто незаслужено ігнорований, вид зелені, який є справжнім вітамінним скарбом, шпинат.

Це однорічна трав’яниста рослина сімейства амарантових містить в собі велику кількість вітамінів С, D, групи В і Р; фолієву, олеїнову та корисні амінокислоти; калій, фосфор, мідь, натрій, йод, калій; мінеральні солі і каротин.

Можливо зберегти в ньому ці цілющі властивості на тривалий час? Так, і наша стаття саме про це.

до змісту ^

Зберігання шпинату в сирому вигляді (покрокові рецепти)

Важливо знати, що для заготовки потрібно вибирати яскраво–зелені без сторонніх вкраплень молоде листя бажано першого – другого збору, які не мають гірчити.

Самим дбайливим способом збереження корисних властивостей листового шпинату є його заморожування в сирому вигляді, яке можна зробити кількома способами:

заморожування цілими листям:

  • переберіть, видаліть усі пожовклі і підгнилі листя, обріжте стебла, ретельно промийте під проточною водою;
  • підсушіть шпинат, виклавши на паперовий або тканинне безворсовое рушник;
  • розстеліть шматок (30х30) харчової плівки, розкладіть на ній 2-3 шари листя, щільно закрутіть плівку разом з листям в трубочку і покладіть в морозилку на зберігання.

Для вживання в їжу просто розкрутіть плівку і зніміть з неї необхідну кількість заморожених листя.

Важливо знати, що шпинат не можна розморожувати примусово – дайте йому постояти 10-15 хвилин при кімнатній температурі, й листя будуть готові для подальшого приготування.

заморожування пюре з сирого шпинату:

  • перебираємо, миємо, підсушуємо;
  • подрібнюємо до пюрированного стану в блендері або м’ясорубці;
  • розкладаємо у контейнери для заморожування і укладаємо в морозильну камеру;
  • після повної заморозки перекладаємо кубики у вакуумний пакет.

Наші рекомендації: намагайтеся не допускати різких перепадів температур, вони негативно впливає на смакові якості шпинату, і на збереження в ньому вітамінів. Після повного відтавання повторно заморожувати зелень не можна.

до змісту ^

Зберігання шпинату після теплової обробки

Бланшування, відварювання, обробка паром на 35-40% зменшують вміст корисних мікроелементів в шпинаті, але при цьому дозволяють значно збільшити термін його зберігання. Крім того, готовий продукт можна використовувати в приготуванні страв без вторинного підігріву, тому ділимося з вами рецептами.


Бланшировка

— перебираємо, миємо, а потім викладаємо в підходящу ємність і заливаємо (бланшируем) крутим окропом на 5-7 хвилин;

— зливаємо окріп разом з листям шпинату в друшляк і даємо гарненько стекти і охолонути;

— викладаємо (бажано порційно) продукт на шматочки харчової плівки, щільно загортаємо, укладаємо в морозильну камеру.

до змісту ^

Відварювання

— традиційно перебираємо, миємо, в підходящу за розміром ємність наливаємо воду, ставимо на вогонь, даємо закипіти;

— у киплячу воду закладаємо шпинат (він сильно зменшується в розмірах в процесі уварювання), проварюємо протягом 5-ти хвилин, відкидаємо на друшляк;

— подрібнюємо у блендері або м’ясорубці, додаємо розтоплене вершкове масло, ретельно перемішуємо і викладаємо у формочки для заморожування води;

— після повного заморожування олійно—шпинатні кубики потрібно розкласти по невеликим поліетиленовим пакетам, а потім можна додавати в соуси, супи, страви з іншими овочами тощо

до змісту ^

Інші способи тривалого зберігання шпинату

Засолювання

— перебираємо, миємо, висушуємо;

— руками розриваємо листя шпинату на 3-4 частини (при нарізці виділяється багато соку, тому листя для засолювання краще рвати);

— попередньо простерилизованную банку кладемо зелень шарами в 1,5–2 см , щільно трамбуючи і пересипаючи кожен шар нейодованої сіллю (співвідношення шпинату і солі повинно бути 10:1);

— накриваємо банку щільною капроновою кришкою і зберігати в холодильнику.

Наша порада: перед використанням такого шпинату його обов’язково потрібно промити під холодною проточною водою, оскільки надмірна кількість солі може зіпсувати основне блюдо.

до змісту ^

Консервування

— попередньо перебраний і промитий шпинат протягом 5-ти хвилин бланшируем у воді (t 95°С), потім відкидаємо на друшляк і даємо стекти;

— стерилізуємо банки, щільно наповнюємо їх по плечики зеленню, зливаючи виділяється сік;

— гарячим розсолом (на 1 л води 2 столові ложки солі) заливаємо банки до верху, укупориваем стерильними металевими кришками і зберігати при кімнатній температурі.

Наші рекомендації: по-перше, солоний шпинат треба обережно додавати в страви, щоб не зіпсувати їх пересолом; по-друге, використовуйте невеликі (до 0,5 літра) банки, щоб спожити весь обсяг шпинату протягом 3-5 днів.

до змісту ^

Висушування

— розкладіть порізаний на шматочки шириною 1,5–2 см чистий свіжий шпинат на папір (тільки не на газети) і залиште в тіні при кімнатній або більш теплій температурі. Раз на добу не забувайте перевертати стебла для рівномірного просушування;

— після того, як шпинат повністю висохне (шматочки повинні ламатися в руках), перекладіть його в паперовий пакет або скляну банку і зберігайте при кімнатній температурі в темному місці — ця заготовка ідеальна для супів і соусів;

Для висушування зелені можна скористатися електросушилкою: при температурі 30-35°С 0,5 кг шпинату можна видалити вологу за 3-4 години.

до змісту ^

Узагальнена таблиця строків зберігання шпинату

t °С Свіжий Після теплової обробки Засолений Консервований Сушений
від 0 до -20 до 2 років до 2 років
1 – 6** до 3 діб до 6 місяців до 1,5 років до 1,5 років до 3 років
15 – 24* до 3 годин 5 годин до 1 року до 1 року до 2 років
25+* до 2 годин 2 години до 6 місяців до 6 місяців до 2 років

* — відносна вологість не повинна перевищувати 60%.

** — температура в холодильнику.

Дуже важливо!

Постарайтеся слідувати нашим радам, так як шпинат категорично заборонено зберігати при кімнатній температурі (20°С і вище) більше 3-5 годин, тому що в листі починають утворюватися отруйні азотистокислые солі, що призводять до отруєння. Задишка, блювання, діарея і кров темно–бурого кольору – це симптоми отруєння зіпсованим шпинатом, тому зберігайте листя тільки перерахованими вище способами.

Сподіваємося, що наша стаття допоможе вибрати найбільш зручний для вас спосіб зберегти корисні властивості незвичайного і поживного продукту — шпинату, яскрава зелень і пікантний смак якого тепер зможе радувати вас цілий рік.