Як зберігати горох

Якщо проаналізувати всілякі дієти, в їх складі зустрічаються страви з бобових, зокрема – з гороху. Цей злак цінується за високий вміст клітковини і рослинного білка. Не випадково горох увійшов в раціон харчування людини набагато раніше, ніж картопля, кукурудза або пшениця.

Спочатку горох був дикорастущим рослиною, але було окультурено людиною одним з перших. Не випадково страви з нього є складовою кухонь деяких європейських країн. У Росії горохом також не гребують. Його використовують у свіжому, консервованому і сухому вигляді. В результаті селекції виведено кілька сортів гороху.

Мозкові сорти гороху вирощують для консервування. Заморожений солодкий горошок також широко використовується при приготуванні їжі. Лущильні сорти висушують. З нього після готують пюре, супи. Горох входить в меню людей, що страждають діабетом. А останні дослідження показали, що входять до його складу, каротин і вітамін С перешкоджають розвитку онкологічних захворювань.

Правила зберігання гороху

Культуру різних сортів збирають не одночасно. Першим дозріває цукровий горох. Городники, як правило, просто з’їдають його всією родиною, так як при посадці не думають про заготівлю культури запас. Однак, має сенс посадити гороху більше, якщо дозволяє місце, щоб заморозити його або законсервувати. Зберігається він досить довго. Законсервований в промислових умовах горох зберігається до двох років.

Якщо вирішено заморозити зерна, їх необхідно перебрати, відкинувши ті в яких оселилися черв’ячки. Після горох потрібно промити, оглянути на друшляк і розкласти в один шар на рушник, щоб кожне зернятко просохло. Залишилося розкласти горошок з целофановим пакетів (краще використовувати спеціально призначені для заморозки), максимально випустити їх них повітря і покласти в морозильну камеру.

Для сушіння горох збирають приблизно на 2 тижні пізніше. Процес сушіння не такий простий, як здається. Спочатку вылущенный горох варять 1-2 хвилини, потім промивають холодною водою і відправляють лист з горохом в духовку (на виробництві використовують спеціальні сушильні шафи). Сушать у два прийоми. Спочатку при температурі 45?, потім остуджують і повторно сушать вже при 60?.

У сухому вигляді горох зберігається багато років при забезпеченні правильних умов:

  • Він повинен бути стиглим і просушеним;
  • Ємність для зберігання повинна бути герметичною, щоб запобігти проникненню до зернам комах;
  • Оптимальні умови для зберігання гороху забезпечить скляна банка, закручена металевою кришкою, або ємність, в якій можна створити вакуум.

Правила зберігання вареного гороху

З гороху варять кашу-пюре або суп. Природно, для варіння використовують воду. Продукт стає вразливим перед грибком і хвороботворними бактеріями, якщо його вчасно не вжити.

Якщо кашу або суп з гороху не вдалося з’їсти за один-два рази, страву необхідно відправити в холодильник. Там він може простояти 2-е діб, після чого починається процес бродіння. Те ж саме відбувається з замоченим горохом, але його можна зберігати ще менше: всього 12 годин.