Як підготувати насіння до посіву

Перед посівом насіння повинні обов’язково пройти підготовку. Кожна овочева культура вимагає при підготовці насіння до посадки індивідуального підходу. В технологію підготовки входять такі етапи як: сортування насіння, прогрівання і обробка мікроелементами, процес пророщування та загартовування, яровизация.

Підготовка насіння до посіву — важливий процес в житті городника

Калібрування або сортування насіння

Зібрані зі свого городу насіння потребують ретельного сортування. Для посіву потрібно відібрати найбільш здорові і великі екземпляри. Відібрані насіння не повинні містити домішки інших культур. Провести сортування допоможе розчин кухонної солі (на 100 мл води – 2-3г). Залийте насіння приготованим розчином в посуді із скла з широким горлом, перемішайте, щоб повітря вийшло. Через десять хвилин насіння, які спливли потрібно видалити, а решта добре промити у воді, а потім просушити.

Прогрівання насіння

Прогрівання є ефективним засобом підготовляє насіння проти вірусних захворювань. Уклавши насіння в мішечки, покладіть їх у тепле місце (можна на радіатор опалення). Троє діб насіння огірків і томатів потрібно витримати при 50-52 градусах і ще добу при 78-80 градусах. Цибулю-сіянку за 10-15 днів до посадки потрібно прогріти протягом 8-10 годин. Після прогрівання насіння треба охолодити, поклавши на 2-3 хвилини в сніг.

Протруювання насіння

Проводити протруювання необхідно, щоб захистити насіння від бактерій та інфекцій. Для цього процесу (20-30 хвилин) використовується світло рожевий розчин марганцевокислого калію. Протруювання цим препаратом може бути і сухим: засипаємо препарат і насіння у скляну банку, щільно закриваємо і перемішуємо, шляхом струшування. Таке протруєння потрібно провести до посіву за 1-2 місяці.

Протравление насіння допоможе захистити їх від різних інфекцій

Загартовування

Холодостійкість і витривалість насіння підвищується загартовуванням. Насіння потрібно витримати при температурі 0°С: томати, огірки, перець і баклажани – 12 годин, гарбузові – 6 годин.

Замочування

Цей процес прискорює проростання насіння і проводиться він перед самим посівом. Замочування вимагають повільно проростають насіння: морква, цибуля, селера, петрушка, кріп. Насіння розподіляються рівномірно між шарами матерії, яка повинна бути постійно вологою. Як тільки насіння проклюнуться, їх можна висівати.

Коренеплоди замочувати не слід, так як це може призвести до зменшення їх схожості.

Насичення мікроелементами

Збагатити насіння мікроелементами можна, якщо замочити їх у розчині деревної золи на 1-2 дні. На 100 г води буде потрібно 1-2 ст. л. золи, настояти 2 доби, процідити. Після цього насіння готові до посіву.

Як підготувати насіння до посіву:

Якщо ви використовуєте розчин мікроелементів, то для збагачення ними насіння потрібно витримати при 17-20°С 4 години. Кількість розчину повинно перевищувати в 10 разів кількість насіння. Металевий посуд для приготування розчину непридатна.

Яровизация насіння

Яровизация прискорить пророщування насіння і посприяє збільшенню врожаю культур, стійких до холодів. Суть процесу полягає в замочуванні насіння до повного набухання і проростання 10-15 % насіння від загальної кількості. Далі насіння витримуються 10-15 днів при температурі від мінус до плюс одного градуса. Насіння петрушки буряка, моркви та цибулі потрібна температура від -1 до +1°С, а капусті – 0 — 1°С. При цьому насіння цибулі, капусти, петрушки і моркви витримуються в холодних умовах 10-15 днів, а буряків від 7 до 10 днів.

Коли всі процедури виконані, — можна не боятися висаджувати насіння

Таким культурам, як шпинат, салат, буряк особливо рекомендований даний метод підготовки насіння, щоб вони не утворювали передчасно квітконосні стебла.

Барботирование

Для швидкого проростання насіння за даним методом насичуються повітрям або киснем у водному середовищі. Допоможе цьому електричний компресор, застосовуваний в акваріумах. Для цього насіння поміщають в воронку з ситечком, яка з’єднується зі шлангом компресора і опускається в банку, наповнену водою, де через насіння пропускається повітря. Насіння перцю і кавуна піддаються барботированию 24-36 годин, а кропу, моркви, петрушки – 18-24 години. Насіння можуть почати проростати раніше, ніж зазначено, тоді процес припиняється.

Дражування

Даному процесу піддаються насіння рослин дрібних розмірів, для того щоб полегшити посів. В даному випадку насіння з’єднуються з сумішшю торфу з тирсою, перегноєм, суглинком і піском. Складно дотримати норму посіву дрібних насіння, а отже, отримуємо перевитрата дорогих насіння, зайві матеріальні витрати і витрати зусиль при проріджуванні. Процес дражування допомагає збільшити насіння в розмірі, створюючи на них живильну оболонку, і покращує їх сипкість.

Чим якісніше ви проведете всі процедури — тим краще буде врожай

Процес дражування виконується перед посівів. Як обволікаючий речовини можна застосовувати розчин желатину або свіжого гною. Гній розводиться в 5-7 частинах води. Насіння моркви найчастіше змішуються з крупним піском у співвідношенні — 1:3 і поміщаються в тепло до прокльовування. До посіву ці насіння повинні зберігається при 2°С в холодильнику.

У дражирующий розчин можна додавати мікродобрива. Торф і гній (2:1) повинні бути просіяні через сито. Насіння викладаємо в ємність і зволожуємо клеючим складом, потім поступово додаємо сипку суміш невеликими порціями, яка повинна по стінках посудини ковзати, і інтенсивно обертаємо посуд в руках. Після дражування насіння необхідно розкласти тонким шаром, щоб вони підсохли.

Зберігаються такі насіння як зазвичай. Висівати їх потрібно рясно политі борозенки.

Підготовка насіння до посіву, щоб виключити проріджування сходів

Щоб сходи не потрібно було проріджувати, можна скористатися методом, який передбачає наклеювання дрібних насінин на потрібній відстані на папір. Найчастіше для цього використовується туалетний папір. Ширина смуг повинна бути п’ять сантиметрів, а довжина не більше ніж один метр.

Підготовка насіння до посіву:

Для приготування клейстеру знадобиться 1-2 чайних ложок крохмалю і 1 стакан води. Городники з досвідом радять замість води брати розчин комплексних добрив. Суміш потрібно перемішати і нагрівати до загустіння, не доводячи до кипіння. Дотримуючись відстань, яка для кожної культури різне, клейстер наноситися каплеобразно на папір і викладаються пінцетом насіння. Після висушування «паперові грядки» потрібно згорнути в рулон і підписати. Розкладати смужки з насінням потрібно в борозенки, политі гарячою водою, а потім присипати їх рихлим грунтом.

Залишити відповідь