Вирощування опеньків.

Напевно, кожен погодиться, що наявність свіжих або навіть консервованих грибів на столі не тільки прикрашає сам стіл, але і робить його різноманітніше і “смачніше”. Сьогодні хотілося приділити увагу таким грибам як опеньки, а якщо бути більш точним, то вирощування опеньків. Раніше на сайті вже розглядалося вирощування білих грибів, печериць, глив. Опеньки не варто обходити увагою, адже вони також досить популярні. Власне хотілося торкнутися способів вирощування даних грибів. 

Вирощування опеньків в домашніх умовах — способи

 

Способів їх існує декілька:

 

  • на пнях;
  • на чурка;
  • на відходах деревини.

 

Почнемо розглядати вирощування опеньків на пнях. Даний спосіб не передбачає якихось особливих трудовитрат. Вам знадобитися вибрати відповідні пні листяних дерев і заселити їх спорами грибів, які ростуть в лісі. Вирощування опеньків такий спосіб дуже схожий з природним їх зростанням. Через пару років буде сформована нова грибниця, яка протягом декількох років буде давати врожай. В якості дерев вибираються пеньки ялини, сосни, осики або берези. Але не кожен пеньок може підійти для вирощування грибів. Деревина пня повинна володіти високою вологістю, також деревина не повинна бути заражена трутовыми грибами. Вибравши підходящий пеньок його ще краще зволожувати протягом двох днів до моменту посадки. Полив повинен бути неспішним, оскільки переслідувана мета – щоб деревина як можна більше наситилася вологою. Для підготовки посівного матеріалу потрібно вибрати перезрілі капелюшки грибів. Їх ми замочуємо у відрі з водою протягом доби. На відро води беремо близько 20 капелюшків грибів. Далі капелюшки потрібно розім’яти до кашоподібного стану. Таким чином, у нас виходить розчин, який проціджуємо і поливаємо пні з торця. 

Щоб площа зараження була більшою, з бічних сторін пнів робляться невеликі поглиблення, в які заливається розчин зі спорами. Зробити такі поглиблення можна звичайної стамескою з молотком. Їх кількість на один пень має становити близько 10 шт. Після поливу розчином поглиблення слід закрити мохом або вологими тирсою. Витрата розчину на один пень повинен становити близько 1 л. З-за тривалого проростання спор перший урожай, як вже згадувалося, варто очікувати через два роки. Що стосується часу посіву опеньків, то найбільш підходящим є період з травня по серпень.

 

Вирощування опеньків в домашніх умовах на “чурок”. Для даного способу можна використовувати чурочки як листяних дерев, так і хвойних. Якщо вести мову про літній опенке, то краще вибирати листяні дерева – вільха, береза, тополя, осика. Для осіннього опенька підійде в принципі будь-яка деревина. Використовувати потрібно свіжозрізані цурки. При даному способі вирощування опеньків будинку важливо враховувати розмір чурок, оскільки на невеликих чурочках гриби будуть давати невеликі врожаї. Слід вибирати чурки діаметром близько 20 см з довжиною близько 40 см. Такі розміри забезпечать грибницю достатньою кількістю поживних речовин і вологи. Якщо обрана деревина суховата, її слід замочити на кілька діб у воді підходящої ємності. Далі чурки закопують в землю вертикально, залишаючи над поверхнею близько 20 см. Для зараження застосовується такий же, як і вищеописаний розчин. Перед посадкою під кожну цурку виливають відро води. Весь ділянку слід присипати тирсою. Краще щоб він був затіненим. Урожай можна збирати на початку літа і восени. Щоб опеньки на чурка нормально перезимували, їх слід вкривати поліетиленом, в якому роблять отвори для повітрообміну. Сам поліетилен притискають камінням або цеглою. Накриття слід знімати на початку літа. 

Залишилося розглянути вирощування опеньків на подрібнених деревних відходах. Даний спосіб відрізняється тим, що урожай можна отримати досить швидко – через кілька місяців після внесення в субстрат міцелію. Щоб приготувати субстрат використовують стружки, тріски, тирсу. Співвідношення цих компонентів така: стружка і тирса в однаковому обсязі, тирсу в подвійному. Перш ніж субстрат можна буде використовувати, його сушать. Далі готують поживний склад з вівсяної муки і ягідного пюре в однакових пропорціях. Отримана суміш змішується з водою у співвідношенні 30 г суміші на 1 л води. Її кип’ятять протягом 20 хв на слабкому вогні, поступово додаючи воду по мірі википання. Раніше підготовлена деревина розкладається у відповідні ємності, наприклад 3-х літрові банки, які заливають киплячим розчином.

Після банки закривають і ставлять на 10 год в тепле темне місце. Потім розчин треба злити і в субстрат помістити міцелій. Для найкращого розростання грибниці температура субстрату повинна становити +23-25 °С. На одну 3л банку знадобиться 50 г міцелію. У кришці роблять отвір і після перемішування вмісту банки накривають банку. Отвір потрібно закрити пробкою і зняти її після того, як сформуються плодові тіла. Важливим моментом при вирощуванні грибів є підтримка досить високої вологості в межах 90-95 %. Крім цього необхідно провітрювання приміщення, оскільки в процесі росту плодових тіл відбувається виділення вуглекислого газу. Урожай збирають у дві хвилі, після чого субстрат замінюють новим. Ось така вийшла досить об’ємна, але сподіваюся корисна і цікава стаття з вирощування опеньків.