Вирощування квасолі в домашніх умовах

Ті, хто зібрався вирощувати квасолю в домашніх умовах повинні знати, що це теплолюбива рослина, тому перш ніж висаджувати насіння в грунт вона повинна прогрітися до + 12 °С. Сходи бояться заморозків. Лише дорослі рослини можуть перенести короткочасне зниження температури до -3 °С. Для вирощування квасолі оптимальною вважається температура +28-32 °С. За формою і забарвленням зерна можуть бути абсолютно різні. До того ж існують кучеряве, декоративні сорти квасолі. Незважаючи на те, що декоративного насіння квасолі виходять великі і кольорові в їжу вони не придатні. Її дуже широко використовують для вертикального озеленення. Сорти можуть бути як низькорослі у вигляді кущиків, так і кучеряве високорослі. Перші визрівають швидше. 

Варто також відзначити, що в’ється і кущова квасоля бувають двох видів: лущильні і спаржеві. Як раз з лущильних сортів отримують зерна. Урожай лущильних сортів збирають при повній стиглості рослини. Зберігають його у сухому приміщенні, попередньо зв’язавши в пучки і просушивши, після чого полущив. Якщо говорити про спаржевих сортах, то їх використовують разом з недорозвиненими зернами в зеленому вигляді.

 

Загортання насіння квасолі

 

Квасоля проростає не дуже добре, оскільки оболонка зерен тверда. У той же час замочувати їх перед посівом небажано, оскільки при недостатньому прогріванні грунту вони можуть згнити. Перед посадкою зерна краще залити гарячою водою близько +70 °с З додаванням в неї марганцю до яскраво-рожевого кольору. Довго зерна в такій воді не тримайте, а відразу ж йдіть їх висаджувати. Після посіву грядка поливається цією ж водою. Можна розглянути і інший варіант: перед посівом самі грядки проливаються водою близько +50 °С, також з додаванням марганцю і після висівається насіння. Вирощуючи квасоля будинку через розсаду у відкритий грунт вона пересідає тільки після того, як пройдуть весняні заморозки.

 

Грунт для вирощування квасолі

 

Квасоля повинна вирощуватися на багатому гумусом, мікроелементами, родючої і пухкому грунті. Відповідно якщо на вашій ділянці грунт бідна, то необхідна підживлення мікроелементами безпосередньо перед самим цвітінням рослини. Грунт для квасолі повинна бути трохи лужний — рН 6 — 6,5. Перед самою посадкою потрібно внести розкислювач. Для цього можна застосувати доломіт, крейда або золу. Квасоля світлолюбна рослина і про вибір місця перед посадкою потрібно подбати. Також рослини повинні бути захищені від вітрів.

Посів квасолі виконують на глибину 5-7 см з відстанню між зернами близько 8-10 см, між рядками – 20-30 см. В залежності від способу посіву лунки можуть розташовуватися за схемою 40*40 см (при квадратно-гніздовому способі). Крім цього висаджування квасолі краще робити на грядках, тому що перезволоження грунту на неї справляє негативний вплив. Полив повинен бути регулярним до тих пір, поки не буде другої пари справжніх листків. Далі зволоження грунту припиняється до фази цвітіння. Після початку цвітіння полив знову поновлюється. 

Чим і як підгодовувати квасоля?

 

Перша підгодівля квасолі виконується при появі сходів. Розчин складається з розведеного в два рази настою бур’янів, плюс до всього на відро розчину додається 1 столова ложка суперфосфату калію. Оскільки на коренях квасолі живуть бульбочкові бактерії, які забезпечують рослину азотом, то додаткової підгодівлі азотом квасоля не потребує. Але все ж у початковий період росту варто внести органічні добрива, які містять азот. Це пов’язано з тим, що бульбочкових бактерій ще не настільки багато. Як раз саме настій бур’янів буде підходящим варіантом.

Звичайно ж, замість описаної підгодівлі можна використовувати будь-які комплексні добрива. Буде достатньо двох столових ложок на 10 л води. Другий раз квасоля підгодовують в момент цвітіння. На 10 л води додається столова ложка суперфосфату і калію. Зовсім не зайвим буде додати “Уніфлор-мікро” – 2 чайні ложки.

 

Шкідники квасолі

 

Існує в основному лише два шкідника квасолі – квасолева зернівка і павутинний кліщ. Кліщ вражає рослини в теплиці, при цьому листя стають світлішими, після жовтіють і засихають. Боротися з цим шкідником можна за допомогою препарату “Фітоверм”. Що стосується квасолевої зернівки, то цей шкідник знаходиться всередині зерна. При посадці потрібно бути уважним, щоб не висадити пошкоджені боби. 

Хвороби квасолі

 

Одними з найбільш небезпечних хвороб квасолі є бактеріоз, вірусні хвороби і антракноз. При цьому ніякі засоби не допомагають позбутися від вірусних захворювань. Але в той же час можна провести профілактичні заходи, обприскуючи рослини розчином “Фітоспорину.” Обприскування проводиться до цвітіння і виконується 1-2 рази.

 

Прибирання врожаю

 

Дозріваючі стручки регулярно збираються і використовуються. Для одержання насіння залишаються кілька перших стручків, при цьому потрібно дочекатися повного їх визрівання на рослині. Якщо у вас невелика ділянка, то вирощувати лущильную квасоля немає ніякого сенсу. Це просто нерентабельно. У той же час вирощування спаржевої квасолі має сенс. Її можна вживати в їжу протягом літа або консервувати. Не обов’язково мати велику кількість кущів в’ється і кущової квасолі. Зберігаються насіння квасолі досить довго – близько 10 років, при цьому їх схожість не знижується. На насіння залишають нижні стручки.

Оскільки квасоля росте дуже швидко, то плодоношення починається в 50-60 днів. У той же час якщо погода несприятлива, то плодоношення може затягнутися. Оскільки у статті не йшлося про квасолі, що відноситься до сімейства бобових, пропоную вам почитати про вирощування арахісу, який ще називають земляним горіхом. Арахіс до речі також відноситься до бобових. На цьому, мабуть, можна і закінчити статтю, присвячену вирощування квасолі в домашніх умовах.