Вирощування грибів в гаражі: особливості і правила догляду


Вирощування глив в гаражі

Вирощування гливи в гаражі – це не тільки отримання смачного продукту для домашнього приготування страв, але й можливість відкрити свій бізнес. При цьому процесі потрібно дотримуватися особливий алгоритм.

Для отримання пристойного врожаю грибів своїми руками знадобиться дотримуватися досить простих правил, які пропонується дізнатися з цієї статті.

Зміст статті

  • 1 Особливості грибів, вирощуваних в гаражі
  • 2 Як в гаражі вирощувати гливи
    • 2.1 При яких умовах відбувається плодоношення гливи
  • 3 Як вирощувати в гаражі печериці
    • 3.1 Як доглядати за печерицями

Особливості грибів, вирощуваних в гаражі

Для розведення грибів у гаражі доступні такі їх види як:

  • Білі.
  • Лисички.
  • Маслюки.
  • Гливи.
  • Печериці.

Кожен власник вирішує сам, який вид брати для себе, але слід знати, що лісові гриби ростуть набагато довше, ніж популярні печериці або гливи. Від посадки до збору врожаю цих продуктів досить 30 – 40 днів, а вирощувати їх можна протягом усього року, що приваблює багатьох грибників.

Гливи добре ростуть навіть на балконі, при температурі повітря 16°С і відсутності прямих сонячних променів. У наш час стає небезпечно в їжу вживати дикорослі гриби, що пов’язано з накопиченням в них шкідливих речовин для здоров’я людини.

Це сприяє тому, що розведенням екологічно чистих продуктів займаються все більше число людей.

Для отримання грибів можна використовувати:

  • Підвал.
  • Гараж.
  • Лоджію.
  • Для вирощування невеликої кількості продуктів можна пристосувати навіть кухню, де вони будуть рости в скляних банках.

Глива – це популярний гриб у всьому світі. До його позитивних властивостей відносяться:

  • Легко піддається культивування.
  • Має стійкість до комплексу хвороб і шкідників. У грибах містяться:
  1. білка, до 6%;
  2. жирів, до 4%;
  3. вуглеводів, більше 4%;
  4. цінні мікроелементи та амінокислоти.
  • Наявність великої кількості вітамінів, таких як А, В, В1, В2, С, Д, РР.
  • Має бактерицидні властивості, допомагає виводити з організму токсини, радіоактивні елементи і радіонукліди.
  • Спиртові настоянки тел плода використовуються для профілактики тромбофлебіту, гіпертонії, атеросклерозу.
  • Гриби використовуються в дієтичному харчуванні, для бажаючих схуднути. Вони забезпечують відчуття ситості.

Найпоширеніший у світі гриб – шампіньйон. Використовується в багатьох світових кухнях і для приготування страв знаменитими кулінарами різних країн. Печериці ще стародавні монархи вважали делікатесом, і ціна їх була досить великою.

До складу цих грибів входять:

  • Жири.
  • Вуглеводи.
  • Органічні кислоти.
  • Мінеральні речовини.
  • Комплекс вітамінів.
  • Азотисті сполуки: аміди; амінокислоти; пептони; пиримидиновые та пуринові основи.
  • Вітаміни: РР, Е, Д, В1.
  • Відсутність цукру дозволяє використовувати печериці діабетикам.
  • Печериці можна вживати під час дієти, у них велика кількість калорій, але досить багато білка, який легко засвоюється.
  • Вміст у складі особливих речовин, руйнує холестеринові бляшки.
  • Допомагають вони і в боротьбі з пухлинами.
  • При вживанні в їжу печериць, зменшується ризик виникнення інфаркту та атеросклерозу.
  • У сухому вигляді вони рекомендується при гепатиті і виразках шлунка.
  • Позитивно вони діють на стан шкіри людини.

Як в гаражі вирощувати гливи

Порада: Для вирощування будь-яких грибів у гаражі слід підготувати спеціальну яму, провести в ній дезінфекцію розчином 4% -ий вапна і провітрити протягом двох діб. Розділити її на два відділення для пророщування і росту грибів.

Якщо потрібні гливи, вирощування в гаражі їх починається з підготовки субстрату.

Це можуть бути:

  • Соняшникове лушпиння.
  • Тирса деревна.
  • Кукурудзяні качани.
  • Солома злакових культур.

Порада: Для виробництва грибів кращим субстратом є подрібнена солома або лушпиння.

Пастеризація проводиться матеріалів і сама підготовка.

Для цього:

  • Суміш або інший матеріал заливаються теплою водою з температурою не вище +25°С, на 20 хвилин. При цьому суміш потрібно помішувати.
  • Зливається брудна вода з ємності, у якій проводилася пастеризація.
  • Суміш віджимається.
  • Заливається гарячою водою, температура якої від +70 до +80°С, зверху встановлюється гніт приблизно на 6 годин.
  • Вода зливається.
  • Солома з лушпинням віджимається.
  • Для підвищення поживності субстрату, а отже і плодоутворення в ньому, вносяться додаткові компоненти. Це можуть бути:
  1. 0,5% суперфосфату;
  2. 2% гіпсу;
  3. 0,5% сечовини;
  4. 2% меленого вапняку.
  • При внесенні добавок, їх вологість становить приблизно 75%, що дозволяє елементам не вимиватися водою. Окремо пастеризуються добавки, а потім вони вносяться в субстрат.

Для вирощування добрих грибів, необхідно зробити не тільки якісний субстрат і витримати правильно агротехніку, але і підготувати правильне вмістилище для глив, тобто, мішки.

Для цього можна використовувати звичайні поліетиленові мішки розмірами 40х60 сантиметрів або 50х100 сантиметрів. У ємностях проробляються отвори, через них грибниця буде «подавати» плоди. Крок отворів діаметром до двох сантиметрів, у мішках для глив становить від 15 до 20 сантиметрів, в хаотичному порядку.

Субстрат засипається в мішок:

  • Шар субстрату товщиною 15 сантиметрів.
  • Шар міцелію.
  • Шар субстрату до 20 сантиметрів.
  • Шар міцелію.

Таким чином, мішок наповнюється до 2/3 його об’єму.

Порада: Укладати субстрат і міцелій слід рівномірно. Від загальної ваги мішка повинна бути приблизно 5% міцелію.

Мішки набиті зав’язуються, переносяться в підготовлений гараж і підвішуються, як показано на фото.

Закладка субстрату і міцелії

При вирощуванні гливи та доглядом за грибами слід витримати кілька умов:

  • Температура в приміщенні повинна становити від +22 до +24°С, а температура субстрату, що перебуває в мішках, максимум +28°С. Вологість в приміщенні від 90 до 95%. Для проростання і «абсолютного зараження» субстрату грибом освітлення ніякого не потрібно.
  • Після заростання субстрату грибницею, мішки переносяться в інше приміщення для росту, де він почне плодоношення.
  • Мішки розставляються по всій площі один на інший, але не щільно, між ними слід залишити прохід, і забезпечити хорошу вентиляцію (див. Вентиляція в гаражі: правильний вибір і установка). Мішки можна підвісити до стелі.

При яких умовах відбувається плодоношення гливи

Порада: Плодоношення гливи відбувається лише при суворому дотриманні умов агротехніки.

У цьому випадку необхідно:

  • Підтримувати температуру в межах +12 — +18°С, а вологість повітря від 90 до 95%. В отворах мішків почнуть з’являтися грибні пробки або зародки глив, формують в майбутньому тіла грибів.
  • Підтримувати необхідну вологість можна самостійно, використовуючи стандартні обприскувачі або встановивши в приміщенні ряд ємностей, наповнених водою, або з допомогою спеціальних установок.
  • При зрошенні повітря в приміщенні, слід уникати потрапляння рідини на мішки і освіта навіть невеликих калюж на підлозі.
  • Освітлення повинно працювати 12 годин. При цьому достатньо наявності всього 100-180 люксів, як в похмуру погоду. Для цього підійдуть стандартні денні світильники (див. Світильники для гаража).
  • Не можна забувати — гливі потрібно забезпечити провітрювані свіжим повітрям приміщення, що вимагає пристрою якісної вентиляції.

Порада: Концентрація вуглекислого газу в гаражі не повинна бути вище 1%. Крім цього, слід враховувати, що грибні спори при плодоношенні можуть викликати кашель і серйозну алергію. Для цього необхідно використовувати спеціальну захисну маску, респіратор.

Як вирощувати в гаражі печериці

Докладний вирощування печериць у гаражі показує відео.

Коротка інструкція процесу виглядає таким чином:

  • Готується субстрат, в якому будуть рости гриби. Для цього:
  1. на один квадратний метр береться 30 кілограм соломи, яка протягом чотирьох діб змочується водою зі шланга;
  2. укладаються по черзі солома і гній, щоб сформувати приблизно по 4 шари кожного компонента;
  3. після закінчення 7 днів додано 7 кілограм гіпсу, все перемішується вилами;
  4. через 4 дні все ще раз добре перемішується, добре поливається водою і додається 5 кілограм дрібного крейди і 2 кілограми суперфосфату;
  5. після 4 днів компоненти знову перемішуються

На підготовку якісного субстрату знадобиться до трьох тижнів.

  • Компост розстилається на стелажах або в ящиках – 100 кілограм на один квадратний метр площі.
  • Висаджуються грибниці або міцелію.

Порада: При висіванні міцелії слід стежити за температурою в приміщенні. Вона не повинна бути вище 25°С, а вологість приблизно 70%.

  • Міцелій заглиблюється в субстрат на 7 сантиметрів.
  • Покривається шаром субстрату до 10 сантиметрів завтовшки.
  • Укладаються спори гриба в шаховому порядку з відстанню 20 сантиметрів між ними.
  • Через три тижні після висадки з’являється міцелій.

Поява міцелію

  • Готується покривна грунтосуміш з однієї частини крейди і 9 частин торфу.
  • Вноситься суміш поверх шару субстрату, на якому проріс міцелій. Товщина шару до 5 сантиметрів.
  • Для того щоб одержати високого якість печериці, вирощування в гаражі їх має виконуватися при температурі в межах 14 — 17°С.

Вирощування печериць

Як доглядати за печерицями

Правильний догляд за печерицями вимагає:

  • Регулярний полив субстрату.
  • Підтримання у приміщенні оптимальної вологості і температури.
  • Перший полив субстрату виконувати через 10 днів після розміщення покривного шару, з лійки невеликої висоти дрібними крапельками. При цьому вода повинна бути лише на верхньому шарі субстрату, а не проникати в компост. В іншому випадку грибниця почне гнити і пропаде.
  • Вологість в приміщенні для росту грибів повинна бути 75 – 80%, для чого встановлюються стелажі і на них ставляться тази з водою.
  • Приміщення слід провітрювати не рідше одного разу на добу.

При правильному дотриманні всіх тонкощів вирощування грибів, можна отримати якісний урожай у великій кількості.

Так само на нашому ресурсі Ви можете детально дізнатися про вирощування в гаражі цибулі на перо.