Виноград: хвороби та методи боротьби з ними

Шкідники і хвороби частіше вражають самий смачний виноград. Так виноград Ізабелла з посереднім кислим смаком вважається стійким до мілдью. Селекціонери ніяк не можуть створити стійкі сорту до хвороб, щоб не знижувалися смакові якості.

Вирощування винограду смачних сортів вимагає забезпечення дбайливого догляду і постійної турботи. Хвороби винограду можуть бути не інфекційними, викликані підвищеною вологістю, спекою, надлишком поживних речовин або їх недоліком. Є також до п’ятисот різних захворювань, які викликають бактерії, віруси, грибки і т. д.

Хвороби винограду, методи лікування

Поговоримо про найбільш небезпечних і поширених хворобах винограду, а також їх лікування.

Поширюватися інфекційні хвороби винограду при сприятливих умовах для збудників можуть досить швидко, що загрожує втратою врожаю або загибеллю всього виноградника. Спори грибів і бактерій можуть переноситися не тільки інфікованими кущами, а й одягом людини, садовим інвентарем, водою, вітром і тваринами. Тим, хто уявляє собі наслідки зараження інфекційними хворобами винограду, розуміють важливість заходів профілактики та своєчасного визначення захворювань.

Мілдью

Під час вегетації кущів винограду рясні опади можуть спровокувати зараження виноградника несправжньої борошнистої росою, званої ще мілдью. Це дуже небезпечне для винограду захворювання, що вражає рослина повністю (пагони, ягоди, листя). Спершу з’являються на листках винограду маслянисті жовтуваті плями. Коли погода волога, туман або уражені листя, суцвіття і зелені ягоди покриваються білим нальотом, захворіла рослина згодом загниває або засихає.

У ґрунті або опалому листі грибок-збудник зимує і знову потрапляє на рослину з бризками дощу або вітром. Двадцять поколінь може дати грибок за сезон, зупиняється розмноження його лише при зниженні температури до 130С, або якщо рослина гине.

Профілактика мілдью:

  • не допускати загущення на шпалерах виноградних рослин;
  • лози не повинні звисати до самої землі – просвіт повинен зберігатися до першої дроту для провітрювання;
  • обламані виноградні гілки і бур’яни повинні вчасно видалятися;
  • коли паростки досягають 15 сантиметрової довжини, кущ слід обприскати бордоською рідиною (0,75%);
  • обробка бордоською рідиною (1%) листя винограду виконується до цвітіння виноградника, після нього, і до дозрівання ягід.

Якщо рослини вже заражені, лікувати їх малоефективно, тому подбайте про профілактичні заходи і не допустіть ураження мілдью винограду.

Бактеріальний рак

Методів лікування бактеріального раку, який є небезпечним бактеріальним захворюванням винограду, не існує на сьогоднішній день. Тільки запобігання поширенню бактерій може врятувати ваш виноградник. Висаджуючи саджанець винограду в грунт, перевірте, чи немає горбистих на ньому пухлин. Хворе рослина потрібно викорчувати і два роки на тому місці виноград не садити. При обрізку винограду садову пилку або секатор потрібно обов’язково знезаражувати в розчині марганцівки або під вогнем після кожного куща.

Збудник бактеріального раку потрапляє на виноград через рани при обрізанні, при обробці грунту, з живців і щеплень в розплідниках. Поширення хвороби відбувається поступово по всьому виноградного куща, зовні вона може не проявлятися досить довго. З’являються нерівні пухлини в місцях щеплення, на штамбах і рукавах винограду, на коренях при підвищеній температурі або вологості повітря. Захворіла бактеріальним раком рослина дає менше урожай, слабшає приріст, а потім настає загибель куща.

Оїдіум

Це захворювання несе досить високу шкодочинність, в народі його називають «попільничка», так як всі зелені частини виноградного рослини покриваються попелясто-сірим нальотом з запахом гнилого оселедця. Наліт цей легко стирається. Уражені грибком оїдіума суцвіття, засихають, ягоди не ростуть, шкірка стає твердою та розтріскується, відбувається оголення насіння.

Сприяє розвитку оїдіума висока температура повітря, в непровітрюваних, затінених виноградниках. Все літо спори грибів оїдіума поширюються, залишаються зимувати в нирках і пошкоджених лозах.

Як тільки з’являється ознака борошнистої роси, проводиться обробка виноградника колоїдної сіркою (1,5%), або препаратами Топаз, Стробі, Квадріс, Вектра, Флінт. Обробок всього чотири: перед і після цвітіння, через 20 днів після другого і початку серпня.

Чорна плямистість

Ця хвороба, що викликається грибком, може завдати винограднику чималої шкоди. Захворювання може виявити перші ознаки у червні: однорічні пагони покриваються чорними круглими точками, поступово поширюються і зливаються в однорідні поздовжні плями, потім починається розтріскування тканин. На листках, розташованих внизу можуть з’являтися овальні або кутасті некрози, які оточує світла облямівка. При ураженні дозрілих ягід чорною плямистістю, смак їх стає неприємним, колір темно-фіолетовим. Визрілі лози і багаторічна деревина можуть покриватися білястими плямами. Міцелій гриба все більше вростає в деревину, що викликає прогніваніе кори, ослаблення росту і відмирання рукава.

Хімікатами боротися з чорною плямистістю не можна, розвиток зменшити можна обприскуванням виноградника бордоською рідиною, микалом, эфалем. Якщо плямистістю уражені кущі, то їх слід видалити і спалити.

Захистити виноградник від вірусних захворювань допоможуть заходи профілактики: перевірка матеріалу перед посадкою, прополка бур’янів, видалення і спалювання хворих кущів. Боротися з хворобами винограду дуже клопітно і не ефективно часом, краще знати їх на картинках.

Залишити відповідь