Підгодівля бджіл взимку – найбільш поширені рецепти підживлень

Незважаючи на те, що за вікном стоїть зима, сьогодні хотілося б приділити увагу бджільництву, а точніше підгодівлі бджіл взимку. Варто зауважити, що взимку підгодовувати бджіл необхідно тільки в тому випадку, якщо з якихось причин бджолині сім’ї були укомплектовані недостатньою кількістю кормів. Також варто пам’ятати, що зайвий раз турбувати бджіл не варто – тільки якщо в цьому є необхідність, а не просто, якщо вам захотілося заглянути у вулик. Підгодовувати бджіл необхідно з кінця січня. Найкращим варіантом буде, звичайно ж, мед. Рамки з медом ставлять поруч з клубом бджіл, можна також покласти рамку просто поверх рамок у вулику. Вулики для підгодівлі бажано вносити в тепле приміщення або зимівник. Хоча на практиці багато проводять підгодівлю прямо на вулиці. Якщо ж меду немає, або є, але в невеликих кількостях, доведеться підгодовувати цукром. Далі розглянемо варіанти для підгодівлі бджіл, мабуть, найбільш популярні у бджолярів. 

Підгодівля бджіл взимку канді

 

Розглянемо кілька варіантів приготування канді. Для першого варіанта буде потрібно мед 400 г цукрова пудра 3,2 кг. Оскільки взимку мед зазвичай закристалізувався, його розтоплюємо на печі, але не потрібно доводити до кипіння. Далі вливаємо його в пудру і перемішуємо. З отриманого медового тіста робимо коржі, які вкладаємо в поліетиленові пакети. Перед тим як дати канді бджолам робимо в пакеті отвори і цієї ж стороною кладемо пакет на рамки, в тому місці, де розташоване гніздо. І ще один варіант: підігріваємо 1 л води і всипаємо в неї 2 кг цукру. Поступово розмішуючи, доводимо розчин до кипіння. Після чого помішування припиняється, тільки необхідно буде знімати піну. Далі потрібно контролювати температуру: при досягненні розчину 112 °С вливаємо 0,6 кг розтопленого меду і доводимо розчин до 118 °С. Отриману суміш виливаємо в чистий посуд і охолоджуємо до тих пір, поки вона не буде обпалювати руку, помішуємо її, в результаті чого отримаємо канді у вигляді густого білого тіста. Перший рецепт буде все-таки простіше. 

Підгодівля цукровим льодяником

 

Для приготування цукрового льодяника нам буде потрібна вода і цукор у співвідношенні 1:5. Цукор розмішуємо у воді і доводимо до кипіння. Кип’ятимо на повільному вогні. Бажано також додати в процесі приготування 2 г лимонної кислоти на 1 кг цукру. В результаті вийде дійсно льодяник, а не просто сухий цукор. Кип’ятити необхідно близько півгодини, при цьому постійно помішувати, не допускаючи пригорання. Розчин вважається готовим тоді, коли з ложки він буде стікати не краплями, а тягнутися у вигляді нитки, тобто має настільки загуснути. Завершальним дією є заливка суміші в рамки. Для цього береться рамка з натягнутим дротом, тобто не суша, кладеться на змочену папір, виливається суміш у рамку. Після застигання папір видаляється, льодяник встановлюють біля бджолиного клубу, прибираючи при цьому крайні рамки.

 

Підгодівля бджіл помадкою

 

Щоб підгодувати бджіл взимку помадкою необхідно приготувати такий розчин: кип’ятимо 300 г води і розчиняємо у ній 1 кг цукру. Для приготування краще взяти посуд достатнього обсягу, щоб сироп заповнював її лише наполовину. Помішувати в процесі кип’ятіння не потрібно. Визначити готовність сиропу можна, вливши чайну ложку сиропу в холодну воду. Якщо з нього можна скачати м’який кульку, то сироп вважається готовим. У тому випадку, якщо кулька буде жорстким, то помадка буде густий. Далі в сироп додаємо 300 г меду і кип’ятимо ще пару хвилин, виливаємо в посуд, щоб він став теплим – охолов. Після цього перемішуємо поки не отримаємо біле тісто. Домішувати тісто буде зручніше на столі. Коли ж вымесим його, загортаємо в папір. Безпосередньо перед тим, як дати бджолам помадку її можна розім’яти. Приготоване тісто зберігають протягом 1 року. 

Незважаючи на все вищесказане, хотілося б ще раз сказати наступне: намагайтеся забезпечити бджолині сім’ї достатнім запасом кормів ще з осені, не потрібно скупитися і викачувати мед повністю не залишаючи кормових рамок про запас. Що ж стосується підгодівлі бджіл взимку, на цьому у мене все.