Перець солодкий Апельсин: опис, фото, відгуки

Апельсин – це не тільки цитрусовий фрукт, але і назва сорту солодких болгарських перців. Унікальність «екзотичних» овочів полягає не тільки в назві, але і в приголомшливому стилі, який можна порівняти з фруктовим ласощами. Перець «Апельсин» відрізняється особливою насолодою і ароматом, завдяки чому вважається делікатесом. Сорт районований для центрального регіону Росії і доступний для вирощування кожному городникові. Детальний опис агротехнічних і смакових характеристик перців цього унікального сорту наведено нижче.

Вміст

  • 1
    Опис
  • 2
    Агротехнічні характеристики сорту
  • 3
    Основні етапи і правила вирощування перцю

    • 3.1
      Посів насіння на розсаду
    • 3.2
      Висадка молодих рослин
    • 3.3
      Повсякденний догляд за культурою
  • 4

Опис

Сорт «Апельсин» представлений червоними і жовтими перцями. Розмір плодів невеликий – кожен овоч циліндричної форми завдовжки до 10 см, його усереднена маса 40 р. Товщина стінок перцю невелика – до 5 мм. Поверхня овоча гладка, глянсова, забарвлення яскраве, шкірка особливо тонка, ніжна. Бачити перець сорту «Апельсин» можна на фото нижче:

Особливість сорту «Апельсин» полягає, насамперед, в унікальному смаку і ароматі. М’якоть овоча містить в собі велику кількість цукру, вітаміну С, каротину та інших мікроелементів, комплекс яких дозволяє вважати сорт самим смачним, солодким і при цьому дивно корисним. Плоди вживають у свіжому вигляді, а також використовують для приготування кулінарних страв, зимових заготовок. Відсутність надлишкової вологи в м’якоті перцю «Апельсин» дозволяє висушувати його у формі невеликих шматочків, отримуючи тим самим смачні, солодкі цукати – корисне ласощі для дорослих і дітей.

Важливо! Перці сорту «Апельсин» рекомендовані для дієтичного і дитячого харчування.

Агротехнічні характеристики сорту

Виробником насіння сорту «Апельсин» є насінницька вітчизняна компанія «Російський город». Селекціонерами цієї фірми виведені численні відомі сорти овочевих культур, до яких, поза сумнівом, слід віднести «Апельсин».

Перці сорту «Апельсин» вирощують в середніх і північно-західних широтах на відкритих майданчиках, в парниках, теплицях. При цьому, як правило, використовують розсадний метод вирощування.

Кущі рослини «Апельсин» компактні, висотою до 40 см, що дозволяє їх висаджувати досить густо – 5 кущів на 1 м2 грунту. Період визрівання плодів з дня висівання насіння дорівнює 95-110 доби.

Ще однією особливістю сорту «Апельсин» є висока врожайність. В період активного плодоношення кущі рясно всипані невеликими перцями в кількості 25-35 штук. Загальна урожайність сорту велика і досягає 7 кг/м2. При цьому варто враховувати, що при вирощуванні в захищених умовах цей показник може бути значно збільшений.

Основні етапи і правила вирощування перцю

Для одержання багатого врожаю смачних овочів недостатньо просто придбати насіння. Їх необхідно висіяти з дотриманням певних правил, у встановлені терміни, а згодом здійснювати грамотний догляд за рослинами. При цьому для кожного сорту перців існують свої особливості культивування. Так, вирощування перцю сорту «Апельсин» складається з наступних етапів:

Посів насіння на розсаду

Посів насіння на розсаду необхідно здійснити в першій декаді лютого (для подальшої висадки рослин у парник, теплицю) або в середині березня (для висадки у відкритий грунт). Для вирощування розсади можна використовувати готові грунтові суміші або приготувати грунт самостійно, змішавши городню землю з торфом, перегноєм, піском. В якості ємності для культивування можна використовувати невеликі пластикові стаканчики або торф’яні горщики.

Важливо! За відгуками досвідчених хліборобів, схожість насіння сорту «Апельсин» становить приблизно 90%.

Перед посівом у грунт, насіння перцю «Апельсин» необхідно проростити. Для цього їх слід помістити в умови з підвищеною вологістю і температурою +270С. У такому мікрокліматі насіння проклюнуться за 5-10 діб. Закладають пророщене насіння в підготовлений грунт на глибину 0.5-1 мм.

Оптимальна тривалість світлового періоду для сприятливого росту розсади становить 12 годин, а, значить, природного денного освітлення в зимовий період для молодих рослин недостатньо. Створити сприятливі умови для розсади можна шляхом розміщення світлоповертаючих матеріалів по периметру ємностей з посівами і установки ламп денного світла.

Підгодовувати розсаду потрібно 1 раз в 2 тижні. В якості добрива слід використовувати комплексні сполуки, наприклад «Корневін», «Флорист Зростання», «Нітрофоска» та інші. Оптимальною температурою для вирощування розсади перцю сорту «Апельсин» вважається + 22-+230С.

Висадка молодих рослин

Висаджувати розсаду сорту «Апельсин» необхідно у віці 45-50 днів. За два тижні до цієї рослини потрібно почати гартувати, періодично виносячи на вулицю. Тривалість перебування рослин у незахищених умовах слід поступово збільшувати від півгодини до повного світлового дня. Це дозволить плавно підготувати рослини до вуличних температурних умов і впливу прямих сонячних променів.

Важливо! У регіонах із суворими кліматичними умовами висаджувати розсаду необхідно тільки в парник не раніше червня.

Грунт для культивування перців повинна бути пухкої, поживною. До її складу необхідно включити торф, компост, оброблені сечовиною тирса, пісок. При бажанні в грунт можна додати гідрогель, який буде утримувати вологу в ґрунті. Цей наповнювач додають з розрахунку 1 г на 1 літр грунту.

Висаджувати розсаду необхідно попередньо підготовлені, рясно зволожені лунки. Виймати рослина з ємності слід особливо обережно, зберігаючи земляний кому і не травмуючи кореневу систему. Торф’яні горщики закладають в грунт разом з рослиною для подальшого розкладу. Після рівномірного ущільнення грунту, молоді рослини поливають і підв’язують до шпалери.

Повсякденний догляд за культурою

Подбати про формування куща необхідно відразу після того, як рослина прижилася. Верхівку головного стебла видаляють (прищипують), що провокує інтенсивний ріст бічних плодоносних пагонів. Їх має бути не більше 5. Більш дрібні пагони при цьому потрібно видалити (пасинкувати).

Обов’язковими процедурами при вирощуванні перців є полив, прополка, розпушування, підживлення:

  • Поливати перці потрібно рясно (більше 10 літрів води на 1м2 ґрунту) 2-3 рази на тиждень;
  • Розпушування та прополювання, як правило, здійснюють одночасно. Захід дозволяє поліпшити харчування й дихання кореневої системи рослини;
  • Для підгодівлі перців можна використовувати настій коров’ячого або курячого посліду, трав’яний настій, або спеціальні комплексні добрива, що містять азот, калій, фосфор.

Важливо! Коренева система перців розташована на глибині 5 см від поверхні землі, тому розпушування треба здійснювати з особливою обережністю.

Крім цих стандартних заходів, рекомендується передбачити:

  • Мульчування дозволить стримати зростання бур’янистих трав і запобігає пересихання грунту;
  • Додаткове (штучне) запилення проводять в період цвітіння перців шляхом легкого потряхування гілок куща. Це дозволить рослині рясно формувати рівні, красиві перці.

«Апельсин» — один з кращих сортів перцю, ідеально пристосований для культивування у вітчизняних кліматичних умовах. Вирощують його професійні фермери і початківці городники. Особливу увагу овоч заслуговує завдяки чудовій солодкого смаку і яскравого аромату. Висока врожайність також є незаперечною перевагою сорту «Апельсин».


Ірина Коробок, 45 років, р. Пенза
Одного разу спробувала у подруги перець сорту «Апельсин» і була дуже здивована незвичайного смаку. Спочатку я взагалі подумала, що мене пригостили фруктом, але потім дізналася, що це такий унікальний сорт овочу. На наступний рік, після дегустації, я вирішила також спробувати виростити перець болгарський «Апельсин». Незважаючи на те що ніколи раніше я цю культуру не вирощувала, у мене без проблем вийшло виростити смачний, рясний урожай. Перцями пригощала друзів і сусідів. Всі вони були приємно вражені. Хліборобам-експериментаторам і любителям незвичайного смаку раджу спробувати овоч сорту «Апельсин».
Валентина Григоренко, 57 років, Чита р.
У мене троє онуків і перець солодкий Апельсин» я вирощую саме для них. Хлопці їдять дивно смачний овоч, думаючи, що це фрукт. З перців цього сорту також готуємо різні овочеві салати і кулінарні смаколики. На зимовий період заготовляємо цукати, які володіють чудовим смаком, зберігаючи всю користь свіжого продукту.
Антон Самсонов, 52 роки, р. Волгоград
Ось вже багато років вирощую перці на дачі. За свою практику городника перепробував висаджувати багато сортів цієї культури, але останнім часом на моїй ділянці можна бачити тільки три сорти, один з яких – «Апельсин». Перці цього сорту завоювали моє шанування своїм приголомшливим солодким смаком і дивним ароматом. Шкірка овоча дуже тонка і ніжна, м’якоть нехай і не товста, але соковита. Перці виступають у якості справжнього ласощі для дорослих і дітей. Вся сім’я їсть їх у свіжому вигляді, а також в салатах, кулінарних стравах. Для зимового зберігання раніше нарізали перець і заморожували, потім дізналися, що «Апельсин» можна висушувати, отримуючи тим самим цукати. Такий метод заготівлі дозволяє зберегти вітаміни овоча і не займати місце в морозилці. Тим городникам, які ніколи не вирощували перець сорту «Апельсин» раджу спробувати, оскільки культура не вимагає дотримання складних правил вирощування, але при цьому володіє високою врожайністю.

Залишити відповідь