Насіння та сорти перцю солодкого раннього товстостінного для Підмосков’я

Завдяки зусиллям селекціонерів і агротехніків таку теплолюбних культуру, як солодкий перець можна виростити в суворих кліматичних умовах. Першим і важливим кроком до багатого врожаю є правильний вибір насіння. Кожен сорт має свої особливості й висуває певні вимоги до умов вирощування. Наприклад, сорти перцю солодкого товстостінного для Підмосков’я потрібно вибирати тепличні або ранньостиглі. Вони гарантовано принесуть плоди при короткому літо.

Вміст

  • 1
    Огляд кращих сортів перцю для Підмосков’я

    • 1.1
      Фіделіо
    • 1.2
      Рапсодія F1
    • 1.3
      Помаранчеве диво
    • 1.4
      Атлантік F1
    • 1.5
      Вінні-Пух
    • 1.6
      Фунтик
    • 1.7
      Темп F1
    • 1.8
      Сорти для теплиць
    • 1.9
      Сорти для відкритого ґрунту
  • 2
    Вирощування розсади перцю з насіння

    • 2.1
      Пророщування насіння
    • 2.2
      Посів насіння
    • 2.3
      Пікіровка розсади

Огляд кращих сортів перцю для Підмосков’я

При виборі насіння перцю слід орієнтуватися на те, в який час ви розраховуєте одержати врожай. На думку підмосковних городників, ранньостиглі сорти та гібриди є найкращими для вирощування. Їх плоди готові до вживання менш ніж через 100 днів після сходів.

Фіделіо

Плоди Фіделіо пофарбовані в блідо-жовтий, майже білий колір. Смакові якості відмінні – м’якоть соковита, товста і солодка. Вегетативний період від сходів до стиглості триває 90-100 днів. До моменту дозрівання кожен плід досягає майже 180 г ваги.

Рапсодія F1

Ранньостиглий гібрид з високою продуктивністю. Плоди дозрівають через 75-80 днів після висадки розсади в грунт. М’ясисті плоди виростають до 16-18 см в довжину. Товщина стінок – більше 7 мм, У процесі дозрівання плід змінює свій колір з зеленого на яскраво-червоний. Гібрид має високу стійкість до грибкових і вірусних захворювань.

Помаранчеве диво

Цей сорт перцю починає плодоносити через 80-85 днів після пересадки пикированных саджанців у теплицю. На відкритому грунті плоди можуть зав’язатися трохи пізніше, в залежності від погодних умов.

Яскраво-оранжеві плоди перцю мають чотиригранну кубовидну форму і до моменту повного визрівання можуть досягати 10-11 см у висоту при товщині стінок близько 10 мм. Перець Помаранчеве диво красиво виглядає не тільки на грядці, але і в салатах і домашніх заготовках. Кущ виростає до 70-90 см у висоту. Рослина, вирощена з насіння гібриду Помаранчеве диво F1, за зовнішніми ознаками і смаковими якостями нічим не відрізняється від сортового насіння з тією ж назвою. Але гібрид більш стійкий до вірусних і грибкових захворювань, легше переносить пересадку і відсоток схожості насіння набагато вище.

Атлантік F1

Гібрид добре росте і плодоносить як в теплицях, так і у відкритому грунті. Його легко впізнати за високорослим (до 120 см) розкидистим кущів, які покриті великими, трохи витягнутими різнокольоровими плодами. У процесі визрівання плоди кілька разів змінюють забарвлення – від зеленого до багряно-червоного. При гарному догляді радує високою врожайністю – близько 5 кг на кв. м. Підходить для приготування салатів, зберігає смак при термічній обробці та консервуванні.

Вінні-Пух

Ранньостиглий сорт перцю, який ідеально підходить для вирощування в закритих теплицях або плівкових тунелях. Рослина невисока – всього 35-40 см, з невеликою кількістю листя. Врожайність висока – до 5 кг з 1 кв м. Оранжево-червоні плоди мають естетичний товарний вид і великі розміри – до 15-18 см в довжину. Деякі екземпляри можуть досягати 10 см в діаметрі. Перець Вінні-Пух придатний для домашньої кулінарії і не втрачає своїх смакових якостей при тривалому зберіганні. Його можна успішно виростити на закритому балконі чи на підвіконні.

Фунтик

Ранньостиглий урожайний сорт перцю з великими червоними плодами. Невисокі кущі, компактні. Перець Фунтик універсальний – добре плодоносить в теплиці і у відкритому грунті. З моменту пересадки саджанців у грунт плодоносити починає на 78-82 день. На одній рослині протягом усього періоду дозрівання формується 15-20 плодів. Сорт пристосований до вирощування в суворих кліматичних умовах, та на Підмосковних ділянках може плодоносити до жовтня. Плоди перцю Фунтик великі, товстостінні, гарні на смак і ароматні.

Темп F1

Скоростиглий універсальний гібрид з гарною врожайністю. Плодоносить через 80 – 90 днів після посіву насіння. Плоди перцю великі, глянсові. У період технічної стиглості плоди блідо-жовті. До моменту повного дозрівання набувають червоне забарвлення. Кущ невисокий (50-60 см) з малою кількістю листя. Врожайність в тепличних умовах ( при садінні за схемою 70х25) – 8 кг з 1 кв. м, а на відкритій грядці – до 6 кг.

Сорти для теплиць

Це лише невеликий перелік сортів солодкого перцю, які можна виростити в Підмосков’ї та інших холодних регіонах. Голландські сорти і гібриди, такі як – Латино, Інду, Кардинал, придатні для вирощування в опалюваних теплицях. Розсаду для них можна сіяти вже на початку лютого, а в кінці березня саджанці висаджують у теплицю. Перші плоди перцю дозрівають у кінці травня. Урожай з кожного куща знімають до 5 разів за сезон. Термін життя цих сортів досить тривалий – рослини приносять плоди до глибокої осені.

Російські селекціонери вивели якісні і ранньостиглі тепличні сорти Ніжність, Меркурій, Добриня та інші. Ці сорти адаптовані до північного клімату і придатні для вирощування не тільки в підмосковних регіонах, але і на Уралі і в Сибіру. Але в незахищеному ґрунті врожайність різко знижується або рослина не плодоносить взагалі.

Сорти для відкритого ґрунту

На відкритому грунті можна спробувати виростити такі сорти перцю, як Корвет, Лимонне диво або Солодкий шоколад – не зовсім звичайна забарвлення цих плодів виглядає дуже мальовничо і прикрасить будь-яку ділянку. Плоди сорту Корвет, поки досягають стиглості, змінюють колір від зеленого до яскраво-червоного. Враховуючи різний час дозрівання перців, один кущ може бути усипаний зеленими, жовтими, оранжевими та бордовими плодами одночасно. Лимонне диво добре переносить несприятливі погодні умови. Плоди яскраво-жовтого майже лимонного кольору з грубою м’якоттю смачні й у свіжому і консервованому вигляді. Солодкий шоколад призначений в основному для салатів, так як плоди не великі, але соковиті і ароматні. Цікава також їх забарвлення – в процесі росту змінюється колір з темно-зеленого до шоколадного, а м’якоть всередині – яскраво-червона.

Ці сорти перцю відмінно підходять для вирощування в середній смузі, так як пристосовані до мінливому клімату, коротким і вологого літа. Рослини низькорослі, завдяки цьому можна заощадити місце в городі, висадивши кілька кущів у великі вазони прямо на вулиці.

З кожної рослини за сезон можна зібрати 3-4 кг ароматних м’ясистих плодів, які добре підходять для консервування та приготування різних страв. А в темному прохолодному місці плоди можуть зберігатися без втрати зовнішнього вигляду і смакових якостей до 2 місяців.

Вирощування розсади перцю з насіння

Солодкий перець традиційно висаджують розсадним методом з пікіруванням саджанців. Цей спосіб допомагає виявити слабкі і хворі рослини до посадки в теплицю, адже паростки, перед тим, як потрапити на постійне «місце проживання» проходять кілька етапів сортування.

Пророщування насіння

Замочування насіння перцю в теплій воді на кілька діб дозволяє визначити відсоток схожості. Насіння, які дали корінці перед посівом, зійдуть набагато швидше. Перед замочуванням потрібно вибрати самі великі і повні насіння.

Посів насіння

Насіння перцю висівають в кінці лютого або початку березня. Грунт повинен бути теплий і вологий. Глибина посіву – не більше 1.5 см, а мінімальна відстань між насінням – 2 см. До появи перших сходів плівку знімають, так як в грунті створюється потрібний для насіння мікроклімат. Перед посівом грунт удобрюють і дезінфікують.

Пікіровка розсади

Ця процедура допомагає зміцнити кореневу систему перцю і підготувати рослину до подальшої пересадки. В процесі пікірування (розсадження паростків по окремим горщикам) слабкі саджанці відбраковуються.

Пікірування – це важливий етап у вирощуванні перцю. Ця культура досить примхлива і важко звикає до нових умов. Розподіл саджанців з окремих ємностей забезпечить більше вільного простору для коренів і самих паростків. Щоб не травмувати корінці, саджанець пересаджують в грядку разом з грудкою землі. Це зручно зробити, якщо пікірувати саджанці в одноразові ємності з тонкого пластику, які легко зняти.

Таким чином, до моменту висадки розсади залишаються тільки самі міцні і здорові рослини, які будуть радувати хорошим урожаєм до настання заморозків.

У цьому відео докладно описується процес пересадки перцю у теплицю.

Процес пересадки розсади перцю у відкритий грунт трохи відрізняється від тепличної агротехніки. Для грядки на відкритій ділянці рекомендується вибирати сорти перцю з середнім або пізнім строками дозрівання. Перший час після пересадки грядку з перцями краще вкривати на ніч. Для цього використовують металеві дуги та щільну поліетиленову плівку. При температурі повітря нижче 15 градусів плівковий тунель не відкривають. Його прибирають тільки після того, як встановиться стабільно тепла погода.

Залишити відповідь