Мануал по зберіганню арбузов

Кавун – улюблене всіма свіже ласощі, яке дарує нам природа. Він багатий мікроелементами, вітамінами та іншими корисними для організму речовинами. Як правильно зберігати кавуни, щоб вони не прийшли в непридатність і максимально зберегли свої унікальні властивості? Дана стаття пропонує вашій увазі систематизований матеріал по даній темі.

Зміст:

  • Як вибрати кавун
  • Умови і терміни зберігання кавуна
  • Свої ягоди
  • Покупні ягоди
  • Як довго можна зберігати кавун?
  • Як зберігати кавун в домашніх умовах?
  • Як зберігати стиглий кавун?
  • Зберігання оброблених арбузов
  • Як зберігати солоні кавуни?
  • Квашені кавуни
  • Як зберегти кавун до новорічного столу?
  • Як зберегти кавун до Нового Року?
  • Зберігання кавунів на дачній ділянці
  • Як зберегти кавуни в погребі?

Перше, що ви зобов’язані враховувати, якщо збираєтеся забезпечити тривале зберігання кавунів, – як вибрати для цієї мети правильні, відповідні плоди. Від цього багато в чому залежить тривалість терміну зберігання та незмінність показників якості солодкої і живильної м’якоті.

Посилання по темі: Як зберігати диню

Як вибрати кавун

Щоб забезпечити тривале зберігання, дотримуйтесь правил:

  1. Не купуйте плоди на початку сезону. Кінець вересня – найкращий час запастися кавунами.
  2. Якщо ви вирощуєте кавуни самостійно, дайте плодам дозріти природним шляхом, не зловживайте добривами, що прискорюють визрівання. Адже кавунова м’якоть вбирає всі шкідливі елементи дуже швидко. Також врахуйте, що дуже дощове літо і відсутність сонця можуть з’явитися причиною появи значної кількості нітратів у м’якоті арбузов;
  3. Не купуйте ягоди в стихійних точках продажу біля доріг та в разі, якщо плоди розміщені прямо на землі без відповідних настилів або лотків, а також без навісу (вплив прямих сонячних променів призводить до швидкого перезрівання). Мікротріщини в шкірці кавуна дозволяють мікробам швидко проникати в м’якоть, якщо зірваний плід зберігається безпосередньо на землі, а важкі метали вихлопних газів вбираються в плоди, запропоновані на придорожніх точках реалізації, буквально протягом пари годин;
  4. Поцікавтеся у реалізатора наявністю сертифіката на товар і санітарною книжкою;
  5. Не купуйте кавуни у великих супермаркетах, – як правило, туди доставляють незрілі плоди;
  6. Для тривалого зберігання намагайтеся вибирати кавуни середнього розміру вагою від чотирьох до п’яти кілограмів;
  7. Стиглий кавун відрізняється сухим хвостиком і ороговілим ореолом під ним. Врахуйте, що сам хвостик може висохнути вже при зберіганні, тому обов’язково звертайте увагу на стан ореолу;
  8. Пляма від контакту з землею повинно мати невеликий розмір і відрізнятися жовтим кольором. Білий колір плями говорить про наявність нітратів у кавуні;
  9. Якщо сорт плода передбачає наявність смужок, зверніть увагу на їх чіткість і контрастність – розмиті смужки також вказують на наявність нітратів у м’якоті;
  10. Вибирайте кавуни без зовнішніх ушкоджень, тріщин, подряпин і інших дефектів;
  11. Звертайте увагу на шкірку, вона повинна бути глянсова. Матова шкірка, знову ж таки, говорить про наявність нітратів;
  12. Вибирайте стиглий кавун: шкірка стиглого плоду не протикається нігтем, а при терті про шкірку такого кавуна не повинен бути присутнім запах свіжоскошеної трави. Наявність такого запаху вказує на незрілість плода. Стиглість також можна постукуванням визначити, при цьому стиглий кавун видає глухий резонуючий звук, а при стисненні руками такий плід злегка тріщить;
  13. З двох однакових за розміром арбузов солодше той, який має меншу вагу. Також на протилежній стороні від хвостика ореол більш широкого діаметра вказує на «жіноча стать» плоду – такий кавун солодший і містить менше кісточок.

до змісту ^

Умови і терміни зберігання кавуна

Свої ягоди

  • Якщо ви займаєтеся вирощуванням баштани самостійно, то кавуни для зберігання слід знімати з батогів приблизно за п’ять днів до нормальної зрілості. Намагайтеся робити це акуратно, щоб не пошкодити плоди.
  • Для транспортування до місця зберігання використовуйте ящики з м’якою підстилкою.
  • Категорично не рекомендується перевозити кавуни валом у кілька шарів.

до змісту ^

Покупні ягоди

фото кавуна:

Якщо ви купуєте кавуни у реалізаторів, радимо для початку провести так звану домашню експертизу з метою встановлення якості плодів. Для цього оцініть зовнішній вигляд м’якоті.

Нормальний плід має білі прожилки, що розходяться від центру до кірки. Жовті прожилки говорять про те, що плід старий або перезріле або оброблений нітратами.

Нормальний вигляд м’якоті передбачає крупинчатую структуру, в той час як ідеально рівний зріз свідчить про надлишкову кількість нітратів. Про це також говорить і занадто насичений колір м’якоті. Крім того, ви можете залити шматочок кавуна водою, – якщо вона просто помутніє, значить, з м’якоттю все в порядку. Якщо ж вода забарвлюється в червоний або рожевий колір, будьте обережні! Такі плоди містять в собі хімікати.

 

  • Перед зберіганням кожен кавун необхідно ретельно вимити, просушити і помістити в м’яку сітку.
  • Зберігання в підвішеному стані – найкращий варіант. Плюсом також буде висока вологість у приміщенні для зберігання кавунів, так як подібна середовище перешкоджає втраті вологи плодами.
  • Оптимальною температурою для зберігання є температура плюс шість градусів тепла.

Якщо ви забезпечите виконання даних рекомендацій, то цілком зможете зберегти кавуни у відмінному стані до Нового Року.

По суті, грамотне зберігання полягає у дотриманні трьох основних правил:

  1. правильний вибір плодів;
  2. вдалий час для збору врожаю;
  3. оптимальні умови зберігання.

Для тривалого зберігання кавунів використовуються наступні рекомендації:

  • стійка температура 6-8 градусів тепла;
  • відносна вологість повітря 60-80%;
  • підходящі сорти:

    • найбільш переважними і стійкими до довгої «лежанні» є сорти «Поповка» і «Астраханський смугастий»;
    • трохи менш придатними для зберігання є «Мелітопольський 143», «Астраханський мармуровий» і «Биковський 15».

до змісту ^

Як довго можна зберігати кавун?

У середньому термін зберігання відповідних плодів при належних умовах становить три місяці.

Для зберігання підходять і інші сорти, які відповідають повільного перетворення цукрів. Це плоди, які характеризуються пізнім дозріванням і високому вмісту пектинів в м’якоті. Вони тривалий час утримують значну кількість вологи і зберігають пружність плодів. В цьому плані хороші волзькі, і середньоазіатські пізні кавказькі сорти кавунів.

Тривале зберігання арбузов припускає не тільки їх підвішування.

Їх також можна зберігати на полицях або в ящиках, використовуючи просушені підстилки. Плоди категорично не рекомендується зберігати в одному приміщенні з картоплею або іншими овочами. Краще обладнати окреме сухе приміщення з хорошою вентиляцією. Перед закладанням на зберігання кавуни рекомендується на добу прикрити бадиллям або соломою для «випоту», тобто зневоднення кори.

Безпосередньо перед укладанням на зберігання слід обпилити плоди двопроцентної вапном. У приміщенні радимо розмістити звичайні термометр і гігрометр. В процесі зберігання плоди мають потребу в щоденному огляді: якщо ви виявите, що якийсь плід набагато легше інших, слід негайно видалити його із сховища. Також необхідно регулярно обстежувати кавуни на предмет грибків і гнилі.

до змісту ^

Як зберігати кавун в домашніх умовах?

Ви живете в умовах міської квартири і думаєте, як зберегти кавун?

  • У холодильнику;
  • на балконі;
  • у антресолі;
  • у ванній кімнаті;
  • у будь темній кімнаті;
  • у коморі – всі ці варіанти чудово підійдуть для міської квартири або приватного будинку.

Бажана температура зберігання кавунів в домашніх умовах становить від п’яти до восьми градусів тепла. Це також дозволить зберегти кавуни протягом трьох місяців при дотриманні хоча б частини описаних вище правил. При зберіганні в умовах високих температур чи температур нижче заданих критеріїв кавуни слід вжити в їжу протягом одного-півтора місяців. Навіть якщо плоди в такому випадку не зіпсуються, їхні смакові якості та зовнішній вигляд м’якоті будуть залишати кращого.

При зберіганні плодів у домашніх умовах слід враховувати, що безнасінні сорти кавунів зберігаються довше і краще. Це пов’язано з тим, що розчинення міжклітинної речовини (мацерація) починається з насіннєвих камер. Особливо це стосується насіння, що не встигли визріти.

до змісту ^

Як зберігати стиглий кавун?

Помірно стиглі плоди якраз і рекомендуються до зберігання. Але якщо ви придбали переспевший плід, то його слід зберігати в холодильнику не більше ніж три дні. Купуючи кавун, обов’язково постукайте по поверхні кірки: чим глухіший звук, тим спелее буде ягода, і, навпаки, чим дзвінкіше звук при постукуванні, тим більш висока ймовірність, що ви купуєте недозрілий плід.

Дозрівають чи кавуни при зберіганні? Купуючи кавун, пам’ятайте, що при зберіганні плід дозріває. Тому рекомендується купувати для зберігання виключно стиглі ягоди. Незрілий кавун може зав’янути і згнити набагато швидше свого стиглого родича.

Зберігання кавуна у воді – відмінно зарекомендував себе ефективний спосіб. Якщо ви маєте льох, то ягоди допускається зберігати в дерев’яних чанах, наповнених водою.

Обов’язковою умовою для такого зберігання є ідеально чиста і однорідна поверхня шкірки плоду без ознак пошкоджень, а також необхідність заміни води один-два рази на місяць. Таким чином можна довго зберігати кавун в холодильнику.

до змісту ^

Зберігання оброблених арбузов

Спосіб зберігання свіжих кавунів зі зрізом не передбачає термінів більш ніж три дні в холодильнику. Крім того, радимо вам не купувати різаний продукт, так як солодка, смачна і соковита м’якоть дуже приваблює бактерії. Навряд чи ви стовідсотково можете поручитися, що в супермаркетах, пропонованих подібний продукт, неухильно дотримуються вимоги гігієни в процесі різання арбузов.

Як зберігати солоні кавуни?

Солоний кавун є цікавим за смаковими якостями стравою. Багато гурмани віддають перевагу солоний кавун всім іншим закусок. Якщо ви не маєте в своєму розпорядженні можливістю зберегти свіжий кавун в домашніх умовах, то засолювання або маринівка – це як раз те, що ви шукаєте! Консервований кавун можна приготувати в банках і зберігати їх до року. Мариновані кавуни зберігаються дуже довго, але домашню консервацію, приготовану з допомогою маринадів, в принципі не рекомендується зберігати більше півтора років.

Солоні кавуни в діжці вам навряд чи вдасться зберегти до весни. І це пов’язано не тільки з умовними строками зберігання – кавуни просто будуть з’їдені з задоволенням задовго до обмежувальних термінів. Для соління кавунів використовують льох або холодильник. Засолювання в умовах зберігання льоху передбачає використання дерев’яних діжок. Солоні кавуни у банках (без використання оцту!) слід зберігати виключно в холодильнику або льосі.

до змісту ^

Квашені кавуни

Їх зберігання також припускають наявність льоху або холодильника (за аналогією з засолкою). Плоди можна квасити як в бочках, так і в банках. По суті, квашення арбузов нічим не відрізняється від засолювання, а передбачає лише додавання спецій, наприклад, часнику, зелені, імбиру. Терміни зберігання – аналогічні – до весни квашені кавуни необхідно вжити в їжу.

Як зберегти кавун до новорічного столу?

Можна зберегти кавун до Нового Року? Зрозуміло, можна, якщо ви будете використовувати наведені тут рекомендації, пов’язані з вибором відповідного плода і правильними умовами зберігання. Якщо ваша мета – кавун на новорічному столі, рекомендуємо вам придбати кілька плодів у різних постачальників. При покупці обов’язково поцікавтеся сортом ягоди і вибирайте виключно пізні сорти.

до змісту ^

Як зберегти кавун до Нового Року?

Ви можете помістити кавуни на балконі, в холодильнику або в коморі, ретельно дотримуючись рекомендований температурний режим. Зберігання арбузов взимку в домашніх умовах викликає достатньо питань, оскільки температура в квартирі далеко не відповідає необхідним параметрам. Найпростіший спосіб зберегти куплений кавун до зимового свята – прибрати його в холодильник.

Відео: Як правильно зберігати кавун до головного свята зими

Проте існують й інші методи:

  • зберігання в соломі;
  • у віск чи парафін;
  • в попелі;
  • в глині або алебастре;
  • в піску.

Якщо ви плануєте зберегти свіжий кавун до новорічного столу, уважно прочитайте наші рекомендації і не сповільніть скористатися ними. Зберігаючи кавуни на балконі, пам’ятайте, що холодний балкон утеплений для цього не підходить. Перемерзший кавун не принесе вам ніякого задоволення ні в смаковому, ні в естетичному плані.

до змісту ^

Зберігання кавунів на дачній ділянці

Як зберегти кавуни в погребі?

Для зберігання кавунів в умовах погреби необхідно стежити за температурним режимом. Найкраща температура становить 6-8 градусів тепла. При зберіганні плодів на стелажах рекомендується укладати їх в один шар, розміщуючи під ними солому, полову, хвою або сухий торф. Періодично кавуни необхідно перевертати і оглядати, щоб уникнути пролежнів. Зберігання в умовах більш високих температур загрожує поразкою різними хворобами, наприклад, антракнозом та сірою гниллю.

Щоб зберегти кавун в овочевий ямі, необхідно вкривати її деревною стружкою або соломою. З цією метою укриття з десятисантиметрові шару соломи (або стружки) чергується з тридцатисантиметровым шаром землі. Перед закладкою в яму арбузов рекомендується обробити плоди двадцатипятипроцентным вапняним молоком. Це дозволить вберегти кавуни від хвороб.

І ще відео про зберігання арбузов