Льох з цегли або бетону: особливості і загальні правила

Погреби нерідко використовуються на дачних ділянках і інших приватних територіях. І хоча сьогодні на ринку представлений широкий вибір сучасного обладнання, з допомогою якого можна довше зберігати свіжість продуктів, погребом також часто користуються для цих цілей. Адже для роботи погребів не потрібна електроенергія, а на заміській ділянці ця особливість часто відіграє не останню роль. Крім того, в погребах можна зберігати необхідні показники вологості. Найчастіше погребки роблять безпосередньо під будівлями. Для побудови застосовуються різні будматеріали: бетонні блоки, камінь, цегла і навіть метал. Найчастіше будівельники користуються цеглинами і бетонними блоками.

Зміст

  • 1 Особливості погребу з бетону
  • 2 Особливості погребу з цегли
  • 3 Як вибрати місце для будівництва?
  • 4 Загальні правила проведення робіт
  • 5 Висновок

Особливості погребу з бетону

Головним призначенням льоху є підтримка необхідного температурного режиму для тривалого зберігання вин, заготовок і інших продуктів всередині приміщення. Найбільш придатною температурою вважається показник, який становить 5-7 градусів Цельсія. Споруди робляться із залізобетону або керамзитоблоков. В якості альтернативного будівельного матеріалу останнім часом часто застосовуються кільця з бетону. У числі основних переваг будматеріалу фахівці виділяють наступні характеристики:

  1. Висока міцність виробів. Кільця здатні витримувати зсуву грунту, а також вплив грунтових вод.
  2. Блоки з бетоном легко монтуються. Крім цього, бетону не потрібно додаткове укріплення, в якому потребують стелі і стінки земляних підпіль.
  3. Можливість ремонту окремих частин бетонної конструкції.
  4. Надійність і довговічність. Льох з бетонних блоків можна експлуатувати близько двадцяти років.

Разом з тим на будівельні роботи потрібно менше коштів, ніж на будівництво підпілля з інших матеріалів. До недоліків кілець, при виготовленні яких використовувався бетон, відноситься їх вагу. Щоб занурити вироби у виритий котлован, знадобиться застосовувати спецтехніку.

Особливості погребу з цегли

Популярним, теплозберігаючим і екологічно безпечним будівельним матеріалом вважається звичайний червона цегла.

У погребі, виготовленому з сучасних якісних будматеріалів, можна створити потрібний мікроклімат. У такому підвалі будуть зберігатися овочі, коренеплоди і консерви. Однак найбільш популярним і міцним вважається червона цегла. Також цеглі приписують хороші екологічні характеристики. При цьому для будівництва такого льоху, можна не мати професійної освіти. Достатньо лише володіти навичками і основами роботи з інструментами, знати, як викладати стіни цеглою. У приміщенні, збудованому за правилами, повинна зберігатися хороша гідро – і теплоізоляція. Важливо, щоб у підвалі постійно надходив кисень, — це дозволить зберігати потрібний температурний режим і необхідну вологість. Якщо все буде виконано правильно, то продукти, поміщені в льох з цегли, будуть довго залишатися свіжими.

Як вибрати місце для будівництва?

Першим етапом будівельних робіт є вибір відповідного місця для зведення льоху. Підпілля можна розташувати як під спорудою, так і окремо. В інструкції, в якій прописані правила будівельних робіт, вказані деякі особливості. На них важливо звернути увагу при будівництві.

  1. Найкраще місце для льохи – височина.

    Для початку необхідно розрахувати розміри підпілля, які залежать від ваших потреб і обсягів продуктових запасів. Цей фактор слід врахувати і при купівлі потрібної кількості будматеріалів. У більшості випадків глибина льоху становить близько 2-х метрів. Вибір покриття для підлоги визначається в залежності від виду грунту. Досвідчені будівельники рекомендують проводити роботи влітку, оскільки у цей час підземні води перебувають на низькій позначці. Це особливо важливо при будівництві льоху на відкритій території.

  2. Також рівень підземних вод враховується при визначенні глибини підвалу. Разом з тим необхідно, щоб нижня точка льоху була вище рівня приблизно на півметра.
  3. До початку робіт приймаються до уваги особливості рельєфу самої ділянки. За рахунок цього визначається ступінь крутизни укосів. Так, якщо льох глибиною близько 3-х метрів робиться в глинистому грунті, ухил повинен становити приблизно 1:0,25, в піщаному ґрунті – 1:0,75.
  4. Потім котлован потрібно оглянути, якщо в ньому є волога, грунт слід обкопати приблизно на 50 сантиметрів в глибину. Після цього котлован потрібно тампонувати за допомогою глини і утрамбувати.

Загальні правила проведення робіт

  1. Риємо яму і заливаємо фундамент.

    Вибравши місце, ви можете приступати до риття котловану близько 3-х метрів глибиною, його розмір повинен перевищувати розміри будматеріалів (це потрібно для зручності їх укладання). Потім порожнечі засипають грунтом, змішаним з гравієм.

  2. Створення підстави. На дно котловану слід укласти пятнадцатисантиметровый шар дрібного гравію і піску, після чого утрамбувати його. Такі дії допоможуть уберегти конструкцію від впливу підземних вод і можливого руйнування. Вирівняне основу потрібно застелити руберойдом, проклеїти його на стиках мастикою, а потім залити бетонним розчином.
  3. При зведенні бетонних стін товщина льоху буде складати 15 сантиметрів. Цегляні стінки будуть мати товщину 12 сантиметрів. Якщо кладка вийде заввишки 1,5 метра, то з зовнішньої сторони стінок варто встановити стовпи довжиною 25 сантиметрів. Після цього засипають дрібний гравій, зверху укладають глину, шар бетону аналогічної товщини, який покривають нагрітим бітумом. Якщо підвал розташований на відкритій території, то в якості кришки можна встановити плиту із залізобетону.

Висновок

Облаштування підвалу буде залежати від особистих уподобань власника. Однак у погребі не обійтися без полиць і приставний надійної сходів. Будівельники радять приварювати сходи зверху і розміщувати дерев’яні полиці на стелажах. Крім того, якщо розміри підвалу досить великі, краще встановити кілька колон для підтримки стелі.

Опорні конструкції зазвичай викладають у центральній частині льоху.