Кращі сорти перцю солодкого для Підмосков’я: фото, відгуки

Досвідчені городники Підмосков’я стверджують, що виростити непоганий урожай перцю можна в будь-який рік, навіть не дуже вдалий, з точки зору високої температури. Але сорту підбирати треба, створені саме для широти Підмосков’я.

Багато дачники, підшукуючи собі кращі сорти перцю для Підмосков’я, роблять помилку, вибираючи врожайні, але виведені для південних широт. Перці, районовані для Криму чи Молдови, не дадуть повноцінного врожаю в Підмосков’ї. Хоча їх врожайність в «рідних краях» дуже висока.

Краще вибрати не настільки врожайні сорти, але гарантовано дають урожай. Сьогодні вибір «північних» сортів солодких перців дуже великий. Тільки до Держреєстру внесено 400 сортів перцю, районованого для північних широт. Такий великий вибір ще більше заплутує, а магазини пропонують додатково «південні» сорти і сорту зарубіжних виробників.

Досвідчені городники, звичайно, куштують і нові сорти перцю, але для гарантії висаджують вже добре зарекомендували себе раніше.

Вміст

  • 1
    Кращі сорти солодкого перцю для Підмосков’я

    • 1.1
      Буратіно F1
    • 1.2
      Чардаш
    • 1.3
      Вінні-Пух
    • 1.4
      Здоров’я
    • 1.5
      Помаранчеве диво
    • 1.6
      Корнет
  • 2
    Дачники про кращі сорти перцю солодкого для Підмосков’я,
  • 3
    Вирощування розсади

    • 3.1
      Підготовка до посіву

      • 3.1.1
        У мішечку
      • 3.1.2
        На блюдце
      • 3.1.3
        В губках
      • 3.1.4
        Равлик з туалетного паперу
    • 3.2
      Посів

Кращі сорти солодкого перцю для Підмосков’я

Буратіно F1

Дуже ранній гібрид. Строк до збору врожаю 90 днів. Плоди висячі. Перчик довжиною до 17 см з діаметром біля основи конуса 6 див. Товщина стінки 5 мм Зрілий плід темно-червоного кольору. Перці добре зберігаються і транспортуються. Призначені для консервації.

Кущ висотою до метра, розлогий, з обмеженим галуженням, напівдетермінантний. Сорт рекомендований для закритого і відкритого грунту.

Чардаш

Ранньостиглий сорт перцю, який приносить врожай через 95 днів. Плоди і листя на кущі розташовані пучками. Один кущ дає 13-17 перців при загальній врожайності до 10 кг/м?. Плоди конусоподібні. Довжина варіюється від 13 до 16 сантиметрів при діаметрі основи від 6 до 8 сантиметрів. Товщина стінки 6 мм

Зрілі перці оранжево-червоні. У недозрілому стані жовто-оранжеві. В їжу придатні на будь-якій стадії.

Висота куща до 70 см. детермінантний Сорт. Кущі щільні, тому можна висаджувати до 10 кущів на м?.

Вінні-Пух

Дуже відомий і популярний в Середній смузі сорт перцю. Виведений перець в 1981 році і до цих пір не втратив свою актуальність. Ранньостиглий сорт, який дає урожай на 105-й день.

Кущ заввишки до 30 см, штамбовий. Листя мало, плоди зібрані в пучки. Сорт урожайний, хоча плоди дрібні. Один перчик важить від 45 до 70 г при товщині стінки 5 мм, При цьому врожайність з м? досягає 2 кг Максимальний урожай дає при густоти насаджень до 20-25 кущів на м?. Весь урожай можна прибрати за 2-3 збору.

Даний перець часто вибирають фермерські господарства з метою комерційного вирощування. М’якоть плоду щільна, за рахунок чого перець відрізняється гарною лежкістю навіть у стадії повного дозрівання.

Здоров’я

Перець відрізняється високою врожайністю (до 4,5 кг/м?) і хорошою зав’язуваністю плодів в умовах недостатнього освітлення. Останнє є одним з унікальних властивостей цього сорту перцю.

Дуже ранньостиглий сорт. Період вегетації 80 днів. Кущ високорослий, може досягати 1,7 м у висоту. Зрілі плоди червоні. При необхідності зберігання врожаю, перці збирають на стадії зеленого забарвлення.

Перець дрібний. Довжина плоду до 12 см при діаметрі підстави 6 див. Товщина стінок 4 мм, Маса до 41 грама.

Помаранчеве диво

Увага! Не плутайте солодкий сорт перцю з гострим сортом, що мають таку ж назву.

Ранньостиглий сорт з вегетаційним періодом 100 днів. Кущі високорослі, досягають 1 м. Кущ має дуже декоративний вигляд в період плодоношення. Перці оранжевого кольору дуже красиво виглядають на тлі зеленого листя.

Плоди кубовидної форми, масою до 250 г і розміром 10х9 див. М’якоть перців дуже ніжна, з високими смаковими якостями, товщиною 6 мм. Призначені для вживання в свіжому вигляді, в кулінарії, для консервації.

Урожайність сорту до 14 кг/м?. На одному кущі в середньому зав’язується 10 перців. Може рости на відкритих грядках і в теплицях. Стійкий до основних вірусних захворювань.

Корнет

Ранньостиглий сорт, що дозволяє збирати врожай на 110-й день. Повністю дозрівають плоди на 140-й день. Перці цього сорту мають оригінальну темно-коричневе забарвлення. Колір не єдине достоїнство цього сорту. Перець відрізняється також підвищеним вмістом каротину та аскорбінової кислоти.

Плоди висячі призмообразные. Маса перцю до 220 г, розмір 8х7 див. Товщина стінок 6 мм. Зрілі плоди коричневі, технічної стиглості – темно-зелені.

Перець краще садити в закритий грунт. В укриттях зручніше доглядати за високорослими кущами цього сорту і захистити їх від вітру. В неопалюваній теплиці кущ виростає до 160 см, а в зимовій до 2 м. Кущ напівдетермінантний, з малою кількістю листя.

Крім описаних, у Підмосков’ї добре ростуть Зазнайка, Багратіон,Лицедій, Баргузин, Меценат. Який з сортів вибрати залежить від можливостей і переваг городника. Хто любить експерименти та посадить нові сорти начебто Корнета або Чардашу. Хтось віддасть перевагу старий добрий Вінні-Пух або Здоров’я.

Маленький секрет! Збір перців в стадії технічної стиглості дозволяє збільшити врожайність у два рази.

Дачники про кращі сорти перцю солодкого для Підмосков’я,

Ольга Пшеничникова, Слободино
Купила в цьому році насіння перцю «Корнет». Сподобалася картинка на упаковці. Огородник з мене… не будемо про сумне. Але ось різну екзотику люблю. Як зоотехніка зацікавило ще й підвищений вміст провітаміну А і вітаміну С. Садила у відкритий ґрунт, але у мене є тихе містечко. Не гірше теплиці виходить. Навіть при моїх «таланти» виросли кущі вище метра. Зросла, правда, всього три куща, але у мене і це багато. Так що зібрала з них двадцять три перцю. У салаті з помідорами дуже цікаво виглядали, та й смак хороший.
Ігор Стрельников, с. Федотово
Я шанувальник Помаранчевого Дива вже кілька років. Висаджую відразу до сотні кущів. Що влітку так з’їдаємо, більшу частину дружина на зиму закриває. Потім всю зиму фаршировані перчики на столі. Не завжди вони форму витримують. Буває, чому-то виростають довгими. Але мені головне — не форма, а колір. Хоча дружина ось як раз квадратні віддає перевагу. Каже, фарширувати зручніше. Так що довгі у свіжому виді в салати йдуть. Там без різниці, яка форма.

Вирощування розсади

У Підмосков’ї отримання будь-яких різновидів перцю можливо лише шляхом попереднього вирощування розсади. Якщо планується висаджувати розсаду відразу в грунт шляхом перевалки з розсадного горщика, насіння висівають за 50 днів до висаджування. При наявності у планах пікіровки, посів проводять за 60 днів.

Підготовка до посіву

Для початку необхідно відібрати якісні насіння, щоб не витрачати даремно ресурси у вигляді грунту і ємностей. Насіння опускають у слабосолону воду. Сім’я з повноцінним налитим ядром потоне, пусте залишиться плавати. Порожні виловлюємо і викидаємо, якісні збираємо, промиваємо і просушуємо.

Важливо! Ймовірність захворювань розсади буде зменшена, якщо насіння перед посадкою протравити 10 хвилин в міцному розчині марганцівки.

Можна прискорити проростання насіння, попередньо помістивши їх у вологу теплу середу. Попередньо насіння перцю замочують на 5-6 годин. Деякі вважають за краще замочити насіння в стимуляторі на 3-4 дні, так як насіння перцю проростає довго.

Найбільш поширені способи пророщування: в мішечку і на блюдце.

У мішечку

Насіння замочують прямо в полотняній торбинці. Після замочування, мішечок виймають і прибирають в тепле місце з температурою близько +27°С. Через кілька днів насіння проросте. Деякий недолік цього способу в тому, що якщо у вас кілька сортів перцю, то доведеться робити кілька мішечків і як їх мітити, так як всі сорти перцю на розсаду висаджують в одні і ті ж терміни.

На блюдце

Роль блюдця може зіграти будь-яка ємність з плоским дном. На дно кладуть серветку, змочують її водою і викладають насіння. Зверху закривають інший вологою серветкою. Якщо ємність закривається кришкою, значить, не доведеться підтримувати вологість серветки.

Увага! Серветки весь час повинні бути вологими, але не «плавати» у воді.

У разі якщо сортів перцю кілька, суху серветку можна кульковою ручкою розділити на сектори, підписавши сорт в кожному секторі. Таким чином, замість трудомісткість виготовлення декількох мішечків, можна витратити тільки п’ять хвилин на розмітку серветки. Головне потім правильно розкласти сорту за своїм відділенням.

В губках

Якщо підходящої ємності немає, мішечки робити теж не хочеться, можна скористатися звичайними поролоновими губками для миття посуду. Звичайно, губки повинні бути чистими.

Попередньо губки дезінфікують в розчині марганцівки, після чого їх добре віджимають. На кожен сорт буде потрібно дві губки.

Насіння поміщають між губок, краю закріплюють гумками і поміщають губки в поліетиленовий пакет, стежачи щоб залишився в пакеті залишився бульбашка повітря.

Ще нікому не вдавалося віджати вручну шматок поролону насухо, тому про наявність води можна не турбуватися, треба буде тільки періодично перевертати губки. Вода в поролоні стікає вниз.

Равлик з туалетного паперу

На смугу туалетного паперу викладаються насіння на відстані не менше 5 мм, зверху накриваються другим шаром паперу. Папір злегка змочується і зверху насипається шар землі для розсади. Стрічка акуратно разом з грунтом звивається в спіраль і кладуть у поліетиленовий пакет. Пакет потрібно зав’язати, щоб не випаровувалася вода.

Після появи паростків пакет відкривають і ставлять на підвіконня. Мінусом є те, що при наявності декількох сортів легко переплутати розсаду, навіть намагаючись відзначати сорти паличками. Плюс ця розсада рано чи пізно буде пікіруватися. Дуже нелюба перцем процедура.

Посів

Наклюнувшиеся насіння висаджують в горщики або ящики для розсади. Горщики краще, але вони займають багато місця. Переваги скриньки і горщиків поєднують спеціальні касети для розсади.

Важливо! Необхідно висаджувати насіння на оптимальну глибину. Якщо посіяти насіння занадто глибоко, паростки будуть слабкими. При невеликій глибині посіву насіння може висохнути, не давши сходів. Глибина посіву насіння півсантиметра.

До сходів температуру в приміщенні треба підтримувати на рівні +27°С. Після можна снизать до +25.

Паростки потребують висвітлення протягом 12 годин. Так як у лютому день ще короткий, необхідно використовувати фитолампы. Поливають розсаду водою кімнатної температури. Після появи першого справжнього листка потрібно провести першу підгодівлю добривами.

Перед висадкою на постійне місце розсаду перцю загартовують протягом тижня, виносячи її на відкрите повітря і поступово збільшуючи час перебування там.

Якісна розсада перед висаджуванням повинна мати висоту 25 см і від 7 до 12 листочків. У Підмосков’ї висадку перцю виробляють зазвичай в кінці травня, але орієнтуватися краще за конкретних умов поточного року. Основне: заморозки повинні закінчитися, а грунт прогрітися до +18°С.