Кращі сорти моркви для середньої смуги Росії

Кому не хочеться виростити соковиту моркву в середній смузі Росії? Однак потреби у всіх різні, та і терміни дозрівання різних сортів моркви різняться. Поговоримо про те, які сорти краще всього вирощувати в середній смузі і яку саме морква вважати кращою. Параметри визначення наведемо нижче.

Вміст

  • 1
    Принципи вибору насіння моркви
  • 2
    Кілька слів про зберігання
  • 3
    Кращі сорти

    • 3.1
      Шантане
    • 3.2
      «Королева осені»
    • 3.3
      «Каротель»
    • 3.4
      «Забарвлення»
    • 3.5
      «Московська пізня»
    • 3.6
      «Нантська»
    • 3.7
      «Артек»
    • 3.8
      «Московська зимова»
    • 3.9
      «Флакке»
    • 3.10
      «Вітамінна 6»
    • 3.11
      «Нандрин F1»
    • 3.12
      «Осінній король»
    • 3.13
      «Каскад»
    • 3.14
      «Самсон»
    • 3.15
      «Монастирська»
    • 3.16
      «Слов’янка»
    • 3.17
      «Майор»
    • 3.18
      «Селянка»
    • 3.19
      «Анастасія»
  • 4
    Висновок

Принципи вибору насіння моркви

Прийшовши в магазин за насінням взимку, кожен дачник сам визначає критерії вибору. Проте новачки у цій справі не так легко справляються зі своїми першочерговими завданнями. Що стосується безпосередньо моркви, повинні зацікавити такі якості, як:

  • тривалість зберігання;
  • швидкість дозрівання;
  • стійкість до перепадів температур;
  • урожайність;
  • смакові якості;
  • стійкість до хвороб.

Серед них треба визначити ті, що важливі першочергово. Для середньої смуги Росії це буде швидкість дозрівання, стійкість до низьких температур і врожайність. Мало хто захоче витрачати час на вирощування заради одного кілограма моркви. Цей овоч росіянами дуже любимо, в ньому міститься величезна кількість вітамінів.

Традиційна для Росії морква має яскраво-помаранчевий колір, іноді трохи світліше або трохи темніше. Цей відтінок з’являється завдяки наявності корисного каротину.

При виборі звертайте увагу на те, щоб упаковка була закритою, дихаючої, а компанія-виробник посівного матеріалу була у всіх на вустах. Купувати насіння від неперевірених постачальників досить небезпечно, можна отримати зовсім не той результат, що ви планували.

Кілька слів про зберігання

Вирощуючи морква самостійно, кожен городник мріє її подовше зберегти, щоб вживати у свіжому вигляді і отримувати максимум користі восени і взимку. Свіжий салат з моркви до Нового року, пюре для дітей — у всьому цьому ми потребуємо в період браку вітамінів.

Нерідко ми допускаємо помилки в зберіганні моркви, але не варто забувати про те, що ранньостиглі сорти в цілому не годяться для цього. Їх краще не саджати, якщо потрібно подовше зберегти моркву в погребі.

Для зберігання підходять:

  • середньостиглі сорти;
  • пізні сорти.

Для того щоб зберігання моркви не завдавало клопоту, необхідно дотримуватися наступних умов:

  • температурний режим зберігання має становити +2 градуси;
  • вологість повітря повинна бути приблизно 95%, без коливань;
  • не варто розраховувати тільки на те, що сорт має гарну лежкість, це правило не спрацьовує, якщо морква зібрана занадто рано або занадто пізно.

Для тривалого зберігання підходять стиглі коренеплоди без пошкоджень і повністю здорові. Не можна просушувати їх на сонце, тільки в прохолоді і тіні.

При виборі того самого сорту зверніть увагу на:

  • інших городників;
  • популярність його серед всіх інших.

Ми розглянемо великий список сортів моркви з високою лежкістю і відмінними якостями, для успішного вирощування в середній смузі.

Кращі сорти

На сьогоднішній день існує велика кількість сортів і гібридів, які з успіхом вирощуються на всій території країни за винятком, хіба що, віддалених північних районів.

Для кожного сорту визначимо важливі параметри, щоб дачникові було зручно апелювати фактами. Також покажемо фотографії моркви.

Щоб підібрати сорти моркви для середньої смуги Росії, розглянемо середньостиглі сорти стійкі до пониження температур і хвороб.

Шантане

Цей сорт моркви добре відомий городникам, він вважається одним з найкращих. Врожайність висока, коренеплоди конічної форми з тупим кінцем. Розмір їх буває від середнього до великого (500 грам) залежно від умов вирощування.

Дозріває «Шантане» за 120-150 днів, має гарні смакові якості і відмінно зберігається. Сорт стійкий до розтріскування, що дозволяє зберегти велику кількість плодів до моменту їх дозрівання у вересні.

«Королева осені»

Це один з унікальних морозостійких сортів, які чудово підходять для середньої смуги країни. Займає особливе місце на прилавках магазинів, оскільки користується великим попитом у городників.

Морква дуже красива, з тонкою шкіркою. Яскраво-оранжевий колір говорить про великий вміст каротину. Рослина легко переносить заморозки (до -4 градусів Цельсія), це дуже важливо, адже вже в серпні в деяких регіонах температура може знижуватися. Рятувати врожай при цьому не доведеться. При дотриманні умов вирощування з 1 квадратного метра можна зібрати до 9 кілограм прекрасного врожаю, який довго зберігається і має прекрасні смакові якості. Термін дозрівання обмежений 130-ю добою.

«Каротель»

Ще один популярний сорт. Його випускають багато агрофірми, намагаючись пропонувати тільки найякісніші, що пройшли відбір насіння. На відео нижче представлений посівний матеріал однією з таких компаній.

«Каротель» представлений невеликий за розміром дуже солодкою морквою. Сорт стійкий до цвітушності та великій кількості основних хвороб. Поспіває за 110 днів, але лежати довго не буде. Як правило, йде на соки, пюре, для смаження і маринування. При правильному вирощуванні стабільно буде давати 7 кілограм з квадратного метра. Любимо городниками за невибагливість. «Каротель» — сорт не примхливий, а швидкість дозрівання дозволяє виростити його у відкритому грунті до настання холодів.

«Забарвлення»

Морква «Забарвлення» також підходить для тривалого зберігання і невибаглива у вирощуванні на наших грядках. Чому плюс? Якщо стандартно морква любить пухкі легкі грунти, то цей сорт легко вирощувати тим, у кого на ділянці грунт важкий. Підходить навіть для важкого чорнозему, що ніяк не позначається на врожайності. Стабільно з 1 квадрата виходить зібрати не менше 5-8 кілограм. Сама морква виходить щільною, солодким і соковитим. Стійкість до основних захворювань додатково дозволяє моркви «Забарвлення» щорічно опинятися в десятці лідерів продажів в середній смузі Росії.

Рада! При виборі імпортного нового сорту не ставте завдання виростити якомога більш багатий урожай. Справа в тому, що сьогодні все частіше зарубіжні новинки представлені у вигляді рівної красивою моркви, але невисокою врожайністю та вмістом каротину.

Кращі сорти моркви для вирощування в Росії представлені на нашому сайті зібрані у відповідності з рейтингом споживання насіння самими городниками.

«Московська пізня»

Всі, хто вирощують моркву не перший рік, знають назви цих сортів не з чуток. «Московська пізня» — один з них. При тому що період дозрівання досить короткий (від 80 до 104 днів), морква ця добре зберігається при дотриманні умов.

Відрізняє її гарний зовнішній вигляд, чудові смакові якості, стійкість до цвітушності. Сама морква буде не великою, а врожайність складе близько 7-7,6 кілограм з квадратного метра при дотриманні схеми посадки. На відео нижче видно, які коренеплоди виходять при вирощуванні у відкритому грунті.

Важливо! Кучерявість — це відхилення циклу розвитку моркви. Страждає від нього не тільки моркву, але і інші коренеплоди.

Чим північніше ви живете, тим більше ймовірність виникнення цветухи як захворювання. Саме тому для середньої смуги Росії важлива стійкість сорту до неї.

«Нантська»

Вирощують «Нантскую» і в Україні, і в Молдові, в Росії і Казахстані. Сорт відомий давно і має велике поширення у вигляді сортотипів голландської селекції. Вона вирощується в промислових масштабах і йде для приготування дитячого харчування. Морква вирівняна, красива і смачна. Лежить, правда, недовго, але при вирощуванні сортотипу можна цей термін збільшити.

Термін дозрівання на момент появи перших сходів складе 100 днів. Незважаючи на те що дрібні коренеплоди, врожайність в 6,5 кілограм — це прекрасний результат.

«Артек»

Тим, хто бажає отримати надранній урожай моркви, підійде стійкий сорт «Артек». Йому не страшна біла гниль, а дозрівання не перевищує 85 діб. Для деяких областей Росії це дуже важливо, адже коротке літо — це перша причина відмови вирощувати коренеплоди на своїх ділянках. Висока урожайність і високі смакові якості роблять цей сорт одним з найпопулярніших.

«Московська зимова»

Стійкість до такого захворювання, як цветуха, відрізняє і цей сорт. Він добре росте в стандартних для моркви умовах і дає багатий урожай. Коренеплоди чудово зберігаються всю зиму, при цьому не втрачають смакові якості, що дуже важливо.

Термін дозрівання варіюється від 67 до 98 днів. Насіння висаджують у відкритий грунт на відстані 4 сантиметрів один від одного.

«Флакке»

Досить популярний сорт від польських селекціонерів, який можна вирощувати в наших кліматичних умовах без остраху втратити частину врожаю. Морква відмінної якості з великим вмістом каротину та цукрів сподобається дітям і дорослим. Дозріває вона за 90-120 діб, що дозволяє віднести її до середньостиглих сортів. Самі коренеплоди виходять досить великі, в одному кілограмі 4-5 морквин. Врожайність становить не менше 3,8 кілограм з квадрата.

«Флакке» відноситься до найбільш великим сортотипам моркви і по довжині, і по діаметру коренеплоду. Якщо «Нантська» в цьому списку займає четверту сходинку, то цей сорт — сьому, одну з найвищих. При цьому м’якоть її негрубая.

«Вітамінна 6»

Середньостиглий сорт буде добре зберігатися, але не тривалий час. Морква багата вітамінами, володіє красивим зовнішнім виглядом і червоно-помаранчевим кольором. Плоди захищені від цвітушності та розтріскування, що робить їх якісними, а в процесі дозрівання огородник не втрачає частину врожаю.

При дотриманні умов вирощування можна з одного квадратного метра збирати до 10,5 кілограм відмінною моркви. Вона досить велика, використовується в кулінарії як у свіжому вигляді, так і при консервації та гасінні. Добре росте в середній смузі і внесена в список «Кращі сорти моркви для вирощування на території Росії».

«Нандрин F1»

Цей гібрид — один з сортотипів «Нантской», про яку ми говорили вище. Всі вони зовні повторюють її вигляд, але доповнюються з допомогою селекції різними якостями. Цей гібрид любимо нашими дачниками.

Поспіває всього за 75-100 доби, що дозволяє з успіхом отримувати відмінний і якісний урожай в середній смузі навіть при обмеженій освітленості. Цей гібрид часто зустрічається на прилавках овочевих магазинів та ринках, морква добре зберігається, виходить рівною. Болезнеустойчивость — це додатковий плюс.

«Осінній король»

Цей сорт відноситься до пізніх, тому не кожен дачник візьметься за його вирощування. Термін дозрівання з моменту появи перших сходів становить приблизно 130 днів. Коренеплоди великі, стійкі до основних захворювань. Якщо висаджувати в Росії, доведеться зрушити терміни посіву насіння на місяць. Вживається в кулінарії і при консервації. М’якоть досить ніжна, але тривалий термін зберігання.

«Каскад»

Цей гібрид досить популярний на території країни і дає стабільний урожай. Єдиний мінус — він вимогливий до грунтів:

  • пухка піщана;
  • легка суглинистий.

Орний шар повинен бути глибоким, а ділянка освітленим. Термін дозрівання обмежений 130-ю добою. Чим тепліше буде літо, чим більше сонця на ділянці, тим швидше дозріє урожай. Стандартна Схема посіву. Урожай близько 6 кілограм завжди чекає городника.

«Самсон»

Він дозріває всього за 112 днів, а врожайність гібрида досягає 6-6,7 кілограм з квадрата. Це хороша цифра.

Коренеплоди смачні, мають яскраво-оранжеве забарвлення, вони дуже смачні, ніжні, при цьому добре зберігаються. На відео нижче представлений урожай цього гібрида.

«Монастирська»

Говорячи про кращих сортах моркви для вирощування в Росії не можна не поговорити про цих коренеплодах. Вони виходять великими помаранчевими і досить смачними. «Монастирська» вимоглива до грунту, достигає за 130-140 днів, але може зберігатися всю зиму. Якщо при цьому дотримати умови зберігання, втрат не буде.

Вона ідеально підходить для вирощування у великих обсягах на полях, а не тільки в умовах городу. Найчастіше використовується для дієтичного і дитячого харчування.

«Слов’янка»

Прекрасний ранньостиглий сорт з високим вмістом цукру і каротину. Має конічну форму, колір моркви темно-оранжевий. Морква досить велика, міцна, вона добре зберігається за рахунок того, що коренеплід має велику серцевину.

Дозрівання коренеплід досягає всього за 87 діб, це дуже короткий термін. Даний сорт потребує помірного поливу, не терпить посухи. Якщо всі умови будуть дотримані, то врожайність буде одна з найвищих (7-9 кілограм з одного квадрата).

«Майор»

Цей гібрид вивели французькі селекціонери для вирощування в промислових масштабах. Його можна прибирати комбайном з поля, він прекрасно зберігається і має ряд чудових якостей:

  • стійкий до низьких температур;
  • тривало зберігається;
  • має відмінні смакові якості.

Термін дозрівання 120-130 доби. Насіння висівають у квітні, середня врожайність сягає 5 кілограм з квадрата.

«Селянка»

Середньостиглий сорт «Селянка» дозріває протягом 120 діб, не більше. Коренеплоди виходять міцними соковитими і великими. Урожай середній, але морква сходить і визріває дружно. Сорт стійкий до цвітушності та інших захворювань.

Морква дуже красива, її добре використовувати на соки, для приготування дитячого пюре, для консервування. Схема посадки стандартна, догляд також. Єдине, до чого культура вимоглива, — так це до освітленості.

«Анастасія»

Стійкий до цвітушності сорт «Анастасія» широко використовується в Росії. Він вважається одним з найкращих для вирощування в середній смузі за рахунок стійкості до стандартних захворювань. Термін дозрівання не перевищує 105 діб. Серцевина моркви невелика, за рахунок цього плоди дуже соковиті, але зберігатися довго вони не будуть. Коренеплоди переробляють, маринують, заморожують.

Урожай нерідко досягає 6-6,5 кілограм, для цього необхідний своєчасний полив і сонячне світло.

Висновок

Кожен дачник вибирає свій сорт моркви для вирощування. Комусь важливий ранній урожай, комусь- соковитість моркви, хто вибирає сорти для тривалого зберігання. Головне, що об’єднує всі перелічені вище сорту, — це стійкість і висока врожайність. Навіть ті сорти, що дозрівають протягом 130 днів, не поступаються ранньостиглим в смаку. Вони хіба що менш солодкі. Вибирайте свій.

Залишити відповідь