Червоні баклажани

Для будь-якого господаря, овочівника або просто любителя-хлібороба фізична праця на улюбленому ділянці не проста самоціль. Кожен з них прагне отримати від неї певний результат. Це може бути досі небачений урожай з одиниці площі або унікальних розмірів овоч, ягода або коренеплід. Але може бути і небачене для даного району рослина, що культивується, де-небудь на просторах Африки чи Південної Америки.

Але коли збігаються декілька подібних варіантів – врожайність і розміри, скоростиглість і врожайність, смакові якості й унікальність сорту, гордості городнього майстра немає межі. Нічого подібного не відбувається, коли мова заходить про червоному баклажані. Як овоч, він непрезентабелен і малоурожаен. Його смакові якості мало кому до вподоби. Єдине що цей баклажан виділяє, так це те, що він червоний і при цьому — баклажан.

Вміст

  • 1
    Як виростити
  • 2
    Але якщо баклажан червоний
  • 3
    Вибрати сорт червоних баклажан зовсім просто

    • 3.1
      «Червоний Раффельд»
    • 3.2
      «Японський червоний»
    • 3.3
      «Китайський ліхтарик»
    • 3.4
      «Франт»
  • 4
    Розсада – основа гарного рослини і гарного врожаю
  • 5
    Висновок

Як виростити

Звичайний баклажан (Solanum melongena) – багаторічна рослина в Африці чи Індії. У суворих умовах тутешнього клімату, вирощується як однорічник овоч фіолетових кольорів. І коли люди між собою, говорять про баклажановом кольорі, то мають на увазі саме ці колірні тональності. Не дарма ж його неофіційна назва – «синенькі» не менш популярне, ніж просто баклажан. Обробляють рослину через чудового смаку і прекрасної врожайності.

Кущ баклажан в період плодоношення являє собою незабутнє видовище. До 10 найкрасивіших плодів вагою до 500 р. і довжиною більше 300 мм. мало кого залишить байдужим. Для того щоб отримати такий урожай баклажан і як можна раніше, треба чимало потрудитися. Адже баклажани будь-якого кольору і декоративності все-таки жителі півдня. У період свого активного росту і плодоношення, а це близько 100 – 130 днів, баклажани досить примхливі і вимогливі до умов зростання:

  • температура проростання рослин повинна бути в межах 240 — 270. Це означає, що розсадного методу вирощування баклажан не уникнути;
  • грунт повинен бути вологим і багатою азотом;
  • неприпустима надмірна вологість повітря. Регулярні провітрювання — обов’язкові;
  • світловий день – максимальної тривалості без затінення;
  • у зв’язку з великою вагою врожаю – підв’язування кущів рослини обов’язкове. Особливо це стосується сортів з висотою куща більше 500 мм.

Важливо! Внесення свіжого гною під баклажани категорично не рекомендується. Вони його жадібно поглинають, але всю отриману енергію спрямовую не на збільшення врожаю, а на зростання зеленої маси рослини. Сам же врожай буде мінімальним.

Але якщо баклажан червоний

Для городника всі рослини як діти. Абсолютно не важливо, який вони раси, кольору шкіри, які в них гени. Всім їм потрібна турбота і любов. Вони можуть бути слабкими від народження, сильними за своїм генним можливостям або болісними через поганий акліматизації. Тільки увага і любов батьків зробить їх в подальшому здоровими і щасливими.

Ось також йде справа і з баклажанами червоного кольору, але це вже Solanum aethiopicum. Іншими словами – ефіопський паслін. Це звичайні «синенькі», але не баклажанового кольору. Природа хоч і створила їх червоними, але це ті ж самі баклажани, з усіма нюансами їх вирощування. Ці рослини такі ж пестуни, як і їх фіолетові побратими. Точно так само люблять тепло, воду та світло. Люблять родючу землю і теплий полив під корінь. Ось тільки смакові якості і врожайність їм вдалися не зовсім. Зате як красиві.

Важливо! Любителі екзотичних рослин, які цінують урожай за його естетичному сприйняттю, оцінять червоні баклажани за красу і незвичність форми. Буде чим здивувати друзів і сусідів по дачі.

Вибрати сорт червоних баклажан зовсім просто

Простота вибору пов’язана не стільки з якісними показниками сорту, скільки з нечисленністю вибору. Та й сам вибір здійснюється не з метою зупинитися на сорті, що гарантує небачений урожай або надкороткі терміни плодоношення, а з метою виростити рідкісне і красиве рослина з баклажанами червоного кольору. Таких сортів баклажан кілька, без урахування пропонованих Aliexpress насіння:

«Червоний Раффельд»

Середньо-високий кущ, без шипів з висотою до 500 мм. Рослина самозапильна з квітками, розташованими в пазухах трохи опушених листочків. Їх розмір близький до розміру помідорних квіток. Період дозрівання плодів досягає 140 днів. Круглі плоди баклажанів зібрані в компактні кисті. У кожній з кистей утворюється до 7 штук баклажан, з постійним зростанням нових екземплярів. Вага кожного плода не перевищує 100 р. По мірі свого росту він змінює колір з зеленого на червоний. Має гладку, блискучу шкірку і звичний баклажановий смак. По мірі дозрівання ступінь гіркоти збільшується.

«Японський червоний»

Має кущі середньої висоти, досягають 800 мм. в тепличних умовах. У рослини відсутні зубці, а листя трохи опушені. Квіти розташовані в пазухах листків, за розміром аналогічні помідорним квіткам – самозапильних. Після запилення утворює кисті з 7 баклажан. Дозрівання плодів відбувається послідовно. За величиною вони як помідори і вагою не більше 100 г.
При дозріванні плоди змінюють колір з зеленого на жовтогарячий і потім вже на червоний. М’якоть баклажана має приємний жовтуватий колір, легкого баклажанового смаку. Кулінарна обробка можлива також як і у звичайних синеньких.

«Китайський ліхтарик»


Невеликий, компактний кущ заввишки до 800 мм. Рослина відрізняється тривалим цвітінням – до кінця літа. Квіти красивою, зірчастої форми і досить великі. Плоди рослини нагадують китайські ліхтарики і схожі на помідори. Є великим любителем сонячних, незатененных місць.
Висаджується розсадою в кінці травня. Березневі сходи рослини вдасться отримати через 2 тижні після посадки. Віддає перевагу легкі перегнійним грунту;

«Франт»

Невеликий (до 400 мм), сільноветвістий кущ з щільною, міцною кроною. Рослина відрізняється великою витривалістю і стресостійкістю. Воно легко переносить невеликі затінення. Добре витримує умови зимових садів і обмежених контейнерів і ваз. Рослина плодоносить дрібними, яскраво-червоними баклажанами округлої форми.

Важливо! Присутня у всіх баклажан пікантна гірчинка, яку їм надає соланін, легко видаляється при кулінарній обробці.

Ступінь гіркоти баклажан змінюється при визрівання плоду. Достатній ступінь зрілості врожаю кожен овочівник вибирає для себе сам.

Розсада – основа гарного рослини і гарного врожаю

Як і всі баклажани, червона їх різновид також має дуже довгий вегетаційний термін. Щоб розрахувати термін вірогідною посадки рослин слід від бажаного часу отримання плодів відрахувати більше 115 днів. Отже, графік обробітку червоних баклажан буде виглядати наступним чином:

  • відбір насіння, підготовка і пророщування – останні числа лютого, або перші числа березня;
  • посадка насіння – початок березня;
  • поява перших сходів рослини, загартовування, вибракування і дорощування здорової розсади – кінець березня;
  • підгодівля, дотримання температурного і світлового режиму – квітень;
  • пересадка рослин в більш великі ємності – квітень;
  • підготовка місць постійного вирощування червоних баклажан і придбання укривного матеріалу – середина травня;
  • переїзд на постійне місце вирощування рослин та їх пересадка, укриття та забезпечення гідного існування.

Важливо! Занадто рання посадка насіння на розсаду (лютий) призведе до її переросту та хвороб після пересадки.

Слід зіставити можливі кліматичні умови при пересадці і ступінь розвитку розсади до цього часу. Але в будь-якому випадку розсаді не повинно бути менше 75 днів.

Висновок

Наявність сортового різноманіття рослин в оброблюваній городі це не лише гарантований врожай різних культур. Це ще й предмет гордості городника і білої заздрості сусідів. При цьому яскраві кущі Китайських ліхтариків будуть зайвий раз нагадувати, що не хлібом єдиним живе людина.

Залишити відповідь