Баклажан Матросик: фото, опис, відгуки

У школі нам розповідали про картопляних бунтів в часи Петра Великого, що виникали із-за спроб змусити селян саджати картоплю. Селяни, які намагалися вживати в їжу не бульби, а ягоди, і труїлися алкалоїдом соланіном. Соланін у більшій чи меншій кількості міститься у всіх пасльонових, до сімейства яких належить і баклажан. Буквальний переклад назви баклажана з латині так і звучить: паслін черноплодный.

Відносини баклажана з соланіном відрізняються від інших овочів сімейства. Картоплею сьогодні, після виведення сортів «без ягід», можна отруїтися, щойно потримавши бульби на світлі до позеленіння і з’ївши їх сирими. В нормальних умовах сучасний картопля отруту не продукує.

У томатів максимальна кількість соланіну містяться в зелених плодах, які не рекомендують вживати без обробки. Чим спелее плід, тим менше в ньому соланіну.

У баклажана все навпаки. Максимальна кількість соланіну міститься в зрілих плодах. З цієї причини їх і зривають в стадії так званої технічної зрілості, тобто недозрілими, але вже досить великими. На цьому етапі вони цілком їстівні після попередньої обробки.

Важливо! Основна концентрація соланіну в сортах з темними плодами припадає на шкірку овоча.

Соланін у баклажанах теж поширений нерівномірно. Найбільше його накопичується в красивій, блискучою, чорний з фіолетовим відливом шкірці. Шкірку з баклажана доводиться знімати незалежно від ступеня її жорсткості.

З-за соланіну неможливо використовувати баклажани в свіжому вигляді в салатах. Як мінімум порізаний баклажан необхідно добу вимочити в солоній воді для видалення гіркоти. Якщо бути точним, соланіну, який має гіркий смак. Довго, клопітно і немає гарантії, що не отравишься без попередньої теплової обробки.

При тепловій обробці баклажан втратить значну частину вітамінів. До того ж повністю соланін видалити не вдається і страви з баклажанами гірчать. Кого, питається, могло влаштувати таке положення речей, при якому корисний дієтичний овоч практично неможливо використовувати повною мірою. Точно не селекціонерів, які поставили собі за мету вивести сорти баклажанів, не містять соланін.

Їх зусилля увінчалися успіхом і сьогодні існує безліч сортів баклажан без соланіну. Правда, разом з соланіном зникли шкірка темна і кольорова м’якоть. Баклажани без соланіну мають білу м’якоть (ще одна прикмета відсутності соланіну) і можуть бути рожевими, зеленими, білими, жовтими і навіть смугастими.

Один такий смугастий сорт, виведений в Росії, був названий «Матросик». Мабуть, за аналогією з тільником. «Сорочка» баклажана смугаста. Рожеві смуги чергуються з білими, що добре видно на фото.

Вміст

  • 1
    Опис
  • 2
    Агротехніка
  • 3
    городників

Опис

Сорт Матросик зумів завоювати визнання у всіх категорій споживачів. Селекціонери цінують кольорову шкірку. Дачники люблять Матросика за високі врожаї і невибагливість. Господині за чудові смакові якості і тонку шкірку, яку немає потреби знімати перед приготуванням плода. Мало того, баклажан можна використовувати в салатах в сирому вигляді. Останнє особливо важливо для принципових сироїдів.

У південних регіонах сорт Матросик вирощують у відкритому грунті. Північніше тільки в теплицях. Є середньораннім сортом. Кущ виростає до одного метра при заявлених шістдесяти – сімдесяти сантиметрів. Дає багато бічних пагонів. Баклажани великі. Формою плоди схожі на грушу довжиною п’ятнадцять – сімнадцять сантиметрів. Середня вага плоду Матросик від двохсот п’ятдесяти до чотирьохсот грамів. При сприятливих умовах плоди можуть виростати до кілограма. З-за великої ваги баклажанів кущ доводиться підв’язувати. Сорт Матросик дає до восьми кілограмів урожаю з одиниці площі.

М’якоть баклажана Матросик ніжна, білого кольору, порожнечі всередині плоду відсутні.

Увага! Баклажан можна у свіжому вигляді додавати в салати. Смак у нього ніжний, солодкуватий, смаку страви він не зіпсує, так як гіркоту зникла разом з соланіном.

Ідеалу не буває, сорт Матросик теж має мінус: шипи на чашечці і стеблі. З-за цього урожай плодів збирають в рукавичках або доводиться користуватися секатором.

Сорт Матросик досить стійкий до грибкових захворювань. Тим не менш виростаючи в теплиці в умовах підвищеної вологості, він може бути вражений гниль кореневої шийки.

Для лікування використовують фунгіциди. В якості профілактики можна провітрювати посадки і також обприскувати їх фунгіцидами.

У відкритому грунті з’являються інші вороги. Сорт Матросик нестійкий до колорадського жука і може дивуватися павутинним кліщем. Для боротьби з ними застосовують інсектициди.

Увага! Препарати можуть бути отруйні для людини, тому під час зав’язей і дозрівання плодів жука збирають вручну.

Агротехніка

Насіння баклажана перед посадкою необхідно знезаразити в піввідсоткового розчині марганцівки протягом півгодини. Промити чистою водою і витримати добу в живильному розчині.

Після підготовки насіння висадити в окремі ємності. Баклажан дуже погано переносить пікіровку. Висаджувати розсаду в грунт теж буде зручніше методом перевалки.

Висадку проводять в останні дні лютого – початку березня. Схожість насіння Матросика вже через тиждень. В грунт або теплицю Матросик висаджують в кінці травня після прогрівання повітря і повного закінчення нічних заморозків.

Поливають Матросик два рази на тиждень теплою водою. Полив необхідно проводити безпосередньо під кущ. Обсяг води, необхідної для одного куща, залежить від погоди. В середньому це десять літрів на кущ під час одного поливу.

Підгодовують баклажан під час цвітіння і формування плодів добривом для баклажанів. Під час дозрівання удобрюють ще раз органікою і мінеральним добривом.

Увага! Під час висаджування розсади під росток закладають гній, золу і комплексне добриво.

городників

Відрізняються визнанням високих якостей Матросика.

Олена Дмитрова, р. Н. Новгород
Саджу сорт Матросик вже кілька років. Дійсно, можна різати в салат прямо з шкіркою. Дітей це приводить у захват. Їм подобаються кольорові шматочки в овочевому салаті. У стравах, які потребують теплової обробки, шкурки не люблю, тому перед приготуванням рагу баклажани чищу. Раніше шкурки баклажанів доводилося викидати, зараз їх із задоволенням з’їдають кози.
Станіслава Заїка, Миколаївська область, с. Трихатское
Купувала насіння Матросика з рук на ринку. Розхвалювали так, що погано вірилося. І урожайний-то він і не гіркий, і в сирому вигляді є можна. Тим більше знаю, що баклажани в сирому вигляді є не можна. Особливо не повірила, але взяла цього Матросика на пробу. Вирощувала на городі. Виріс точно як на фото. Щодо врожайності не знаю, не зважувала і метри не вымеряла, але десяти кущів нам майже на все літо вистачило. Є сирим не ризикнула, а в рагу гіркоти і справді не було.
Катерина Афанасьєва, Курганська область, Далматово
Баклажани вирощуємо не перший рік. Торік спробували сорт Матросик. Для експерименту частина висадили в теплиці, частина на вулиці. Прийшли до висновку, що в нашому кліматі цей баклажан краще вирощувати в теплиці. Там Матросик дав добрий урожай, а на вулиці плоди були дрібні, так і кущі росли погано. Але смак сподобався. Прийшли до висновку, що на вулиці будемо садити звичні баклажани на консервацію, а для готування і салатів будемо висаджувати Матросик в теплиці.