Баклажан Довгий фіолетовий: відгуки, опис

Баклажани, або просто синенькі, важко віднести до фаворитів наших городів. Вони, безумовно, поступляться пальму першості огіркам і, звичайно, помідорів. Про картоплю і говорити не варто – це другий хліб на кожному столі. І абсолютно неважливо, святковий це стіл або буденний. Але за своїми смаковими якостями баклажани, безсумнівно, будуть конкурувати з будь-яким виставленим на стіл стравою. У цьому випадку важливо тільки вміння їх приготувати.

Звичайно, баклажани не употребишь відразу з куща як огірок або помідор. Вони вимагають додаткових турбот при вирощуванні, на відміну від кабачків і цибулі з часником. Вважається, що баклажани вередливі і теплолюбні. Їм необхідно багато води, але вони не переносять зайвої вологості. Будучи теплолюбними рослинами, баклажанів подавай майже 4 місяці теплою комфортної погоди при багатому харчуванні. Вони не переносять скупченості і сторонніх подсадок.

Але при цьому баклажани вирощують майже всі городники. Вирощують за щедрий урожай, естетичну красу рослини і дивні смакові якості. Одного з представників родини пасльонових – сорту «Eggplant Long Purple», або по-російськи — «Баклажан Довгий Фіолетовий», присвячена ця стаття.

Вміст

  • 1
    Характеристика сорту
  • 2
    Обрали сорт – справа за розсадою
  • 3
    Весна та перша розсада
  • 4
    Переїзд на літні квартири
  • 5
    городників
  • 6
    Висновок

Характеристика сорту

Сортів баклажан багато, але «Довгий Фіолетовий» такий один. Кількість сортів баклажан давно перевалило за багато десятків. І це вже зовсім і не синенькі, як всі звикли їх називати. Але традиційно на більшості городів найпопулярнішими залишаються сорти баклажанів з фіолетовим забарвленням. Ось саме до таких баклажанів відноситься і сорт «Довгий Фіолетовий».

Нічим особливо дивним цей сорт баклажанів вразити не може. Але його характеристики настільки врівноважені і комплектны, що важко підібрати інший такий же сорт:

  • рослина компактна і на відміну від інших сортів не заполоняє собою весь навколишній простір. Висота рослини не більше півметра;
  • хороша скоростиглість баклажана для середньої смуги Росії і північних районів України. Якщо правильно розподілити строки вирощування розсади і висаджування у відкритий грунт, то цілком реально отримати перший урожай до кінця червня або початку липня. Виробник гарантує отримання плодів баклажана після закінчення 90 – 105 діб. До цього часу на рослині буде закладено не менше 10 баклажан. Сумарно, ці плоди в зрілому стані, перевищать вага 3 кг. Їх середні розміри укладаються в межі 300 мм по довжині і 50 мм. в діаметрі. Вони добре лягають в руку при збиранні врожаю;
  • зовнішній вигляд плодів цього сорту – вище всяких похвал. Баклажани рівні за розміром, темно-фіолетового відтінку, довгі і злегка глянсове;
  • м’якоть плоду ніжна й компактна з невеликою кількістю насіння;
  • віддача першого врожаю баклажан максимальна, що дозволяє планувати заготівельні турботи на тривалий період;
  • смакові якості сорти відрізняються вишуканістю і характерним баклажанным ароматом. Технологічні характеристики сорту не поступаються за смаковими показниками;
  • цей сорт баклажан чудово підходить не тільки для приготування, а також для консервування і маринування.

Важливо! Маючи сортову особливість зростання до 300 мм, баклажан «Довгий Фіолетовий» має максимально багатий смаковий аромат при розмірах до 160 мм.

Обрали сорт – справа за розсадою

Раз вже визначилися в цій статті з сортом, то всі події з процесом вирощування баклажан варто відносити тільки до нього. Хоча великих змін у технології вирощування цих рослин різних сортів не буде. Замовити необхідну кількість насіння цього сорту досить просто. Це і значна кількість інтернет-магазинів, які беруть оплату з будь-яких карток, аж до WebMoney. Багато спеціалізованих кіосків, стендів в супермаркетах і на різних ринках.

Гарного якості реалізуються насіння – це питання до власної практики і форумів на спеціалізованих сайтах. Але оскільки садівники і городники набувають насіння для обмеженої кількості розсади, насіння найчастіше вистачає. Навіть при їх погану якість. Головне, при очікуванні виконання замовлення на насіння — не пропустити терміни їх посадки. Лютий, для середньої смуги Росії – точка відліку, початок городнього дійства.

Час приступати до реалізації баклажановой стратегії:

  • перш за все, вибираємо з придбаних насіння баклажан найкращі за якістю. Для цього необхідно приготувати розчин кухонної (звичайної) солі, розчинивши 60 р. в 5 літрах теплої водопровідної води. Потім, потрібно помістити туди все насіння баклажан і помішуючи витримати в цьому розчині 5 хвилин. Спливли насіння – злити. Осілі на дно насіння – гарненько промити;
  • помістити їх на невеликий час в середній (червоний) розчин марганцівки. Тривалість витримки – хвилин 20 або 25. Після цього промити чистою водою і опустити в ємність зі стимулятором росту або розчин мікроелементів. Цей період буде трохи довше – годин 10 – 12;
  • в плоский піддон укласти підготовлені насіння баклажана на вологі, косметичні диски і ними ж вкрити їх. Накрити склом і залишити в спокої на 3 дня, при температурі 270 – 300;
  • за цей час насіння баклажан повинні проклюнуться і можна буде зробити ще одну сортування. Ось тепер можна готуватися до їх посадки на розсаду;

Важливо! Треба бути дуже уважним при підтримці необхідної вологості косметичних дисків. Найменше їх пересихання може призвести до загибелі насіння баклажан.

Весна та перша розсада

Насіння баклажан проклюнулися. Настав час пересаджувати їх у підготовлений грунт. Нічого хитрого в самому ґрунті немає. Звичайний рассадочный грунт, який готує кожен городник з осені. Складається він з суміші річкового піску, хорошого перегною і садової, дернової землі в пропорції 1:3:5. Ось тепер починається сам процес пророщування баклажан в торфогоршочках або пластикових, 200-грамових стаканчиках:

  • потрібно зробити олівцем невеликі лунки глибиною 2 – 3 см. Помістити в кожну лунку по 2-3 насінини і засипати землею. Накрити кришкою або плівкою. Поставити в тепле місце при температурі 260 – 280. Сходи повинні з’явитися через 2 – 3 тижні;
  • після цього температуру слід знизити, щоб уникнути витягування паростків. Вдень вона повинна бути не вище 160, а вночі – не більше 130. Цей режим триває протягом 5 днів. Включити підсвічування і стежити за вологістю грунту;
  • через 5 днів режим необхідно змінити – днем підтримувати 260 – 280, а вночі не нижче 180;
  • по мірі росту розсади слабкі примірники необхідно видалити, залишивши в горщику тільки 1 сильний росток. По мірі заповнення горщика (стаканчика) корінням, необхідно поміняти його на велику ємність. При цьому після пересадки, на 2-3 дні розсаду необхідно притінювати і трохи знизити температуру;
  • після появи 3-його справжнього листочка настав час першого підживлення. В якості неї може виступити комплексне (звичайне) мінеральне добриво, розведене у відповідності з описом до нього;
  • до середини травня триває процес виходжування розсади баклажанів. В цей час необхідно піднімати світильники підсвічування, стежити за температурою і вологістю. Можливо, доведеться підгодувати розсаду у міру необхідності;
  • в кінці місяця, коли вже стає зрозумілим ситуація з кліматичною ситуацією на городі і ризик поворотних заморозків минув, пора готувати баклажани до переїзду.

Важливо! Підготовка до переїзду полягає в систематичному загартовуванні розсади баклажана «Довгий Фіолетовий» на лоджії або вікні.

Переїзд на літні квартири

В кінці травня, коли розсада вже має по 5-7 справжніх листків і висота її досягає 100 мм, баклажани готують до переїзду на постійне місце проживання. Грунт там підготовлена і заправлена гноєм ще з осені. Вона вже прогрілася майже до 150 на глибині 100 мм. Плівка для укриття по дугах теж підготовлена. Настав час від’їзду.

Кілька корисних порад:

  • не слід садити баклажан «Довгий Фіолетовий» на місце де до нього росли пасльонові рослини. А вже після баклажан їх можна садити лише через 3 роки. Добрими попередниками йому будуть всі інші овочі. Особливо після цибулі, моркви і будь-яких огірків;
  • після пересадки у вологий грунт не слід поливати баклажана «Довгий Фіолетовий» протягом 4-х діб. Необхідно дати його корінцях відпочити;
  • схема посадки не повинна бути менше 500?500 мм;
  • хоч і невелика висота у баклажана «Довгий Фіолетовий», передбачити опори для кожного кущика необхідно – урожай може бути великим;
  • через тиждень після посадки потрібно провести першу підгодівлю органікою. Наступну – через 3 тижні. На початку плодоношення буде потрібно ще одна підгодівля. Друга і третя підгодівлі повинні бути комплексними.

Важливо! Поливати баклажан слід регулярно теплою водою, але при цьому не слід допускати зайвої вологості. Провітрювання повинно увійти у звичку.

городників

Марія, р. Тамбов
Насилу виростила розсаду сорту «Довгий Фіолетовий». Було мало інформації, і я вирощувала його в перший раз. Урожай був невеликий, але смакові якості плодів сподобалися. Буду вирощувати баклажани «Довгий Фіолетовий» і в наступному році, з урахуванням допущених помилок.
Юрій, 58 років, Кишинів р.
Посадив у середині лютого насіння на розсаду. Розсада вдалася, але переросла з-за поганої погоди – довелося затриматися з пересадкою. Пересаджена розсада довго хворіла, але урожай хоч і був пізнім – вдався. Сортом «Довгий Фіолетовий задоволений. Особливо ікрою з баклажан.
Наталя, 48 років, р. Москва
Сорт сподобався за скоростиглість, невибагливість. Цілком пристойна врожайність для Московської області – 6 штук з куща вагою по 250 р.

Висновок

Баклажан не частий гість на наших городах, але популярність набирає рік від року. Його стійкість до хвороб, невибагливість і хороші смакові якості не залишать байдужими багатьох городників. Серед них теж чимало застільних гурманів.

Залишити відповідь